Nem bírták tovább a kormányzati semmittevést – konkrét programot tettek az asztalra

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző,-szakértő a 444.hu-n két cikkben fejtette ki, hogy vajon mit is kellene tenni az egészségügyben annak érdekében, hogy minimalizálni tudjuk a mindenképpen bekövetkező negyedik hullám hatásait. Világos és egyszerű programpontok, ám a kormányzat mintha meg sem hallaná.

Mindenkit megrázott, hogy több mint 30 ezer ember halt meg Magyarországon a koronavírus következménye miatt, ám keveset beszélünk arról, hogy eközben

százezrek maradtak megfelelő ellátás nélkül,

mert az egészségügyben a hangsúly szinte teljesen áttevődött a COVID-ellátás irányába. Kunetz szerint azonban nem elsősorban ezért, “hanem hanem a rossz és elégtelen szervezés, valamint a kormányzati hozzá nem értés miatt” történhetett mindez, és emiatt kellett szembesülnünk azzal, hogy a 42 ezer aktív ággyal (amiből kb. 15 ezer üresen, tartalékként állt) rendelkező kórházi rendszert teljesen megbénította a tizenegynéhányezer koronavírusos kórházba került beteg.

A közvéleményben egyre inkább erősödik az a vélemény, hogy ugyanaz történik mint tavaly nyáron, semmit nem tesz a kormányzat, majd ősszel újra jöhetnek a korlátozó intézkedések. Kunetz véleménye, hogy

már most el kellett volna kezdeni az egészségügyi ellátórendszert felkészíteni a negyedik hullámra,

hogy elkerülhessük az egész ország gazdasági-, kulturális- és egyéb életét megbénító kényszerintézkedések ismételt bevezetését. Ennek érdekében Kunetz részletesen leírja, miket is kellene meglépni. Ebből megpróbáltuk a legfontosabbakat kiemelni:

  1. Az oltások hiteles propagálása, nem zsarolásra és emojikra van szükség, hanem hiteles tájékoztatásra.
  2. Legalább a hatvan éven felüli Sinopharm oltottak számára azonnal lehetőséget kellene biztosítani az ingyenes ellenanyag-szűrés igénybevételére.
  3. El kell kezdeni a nagyarányú szűréstés az ehhez kapcsolodó kontaktkutatást. Városok közterein, bevásárlóközpontokban, mobilszűrőállomások bevetésével, reptereken szűrni, szűrni és szűrni kellene térítésmentesen.
  4. Ne nyissanak meg  úgy iskolákat, hogy legalább az ott tanulók, dolgozók 20-25 százalékát random le nem szűrték.
  5. A háziorvosokat vissza kell terelni a gyógyítás felé. Azonnal be kell fejezni a porszívóügynöki képzésüket, a hatvan év felettiek oltásról való meggyőzése állami feladat, nem háziorvosi.
  6. Ki kell venni a háziorvosokat az oltóorvos szerepből, az oltás beadása NEM orvosi feladat, ennek eldöntése ellenben az.
  7. A kórházakban azonnal le kell állítani a bázis-finanszírozást és visszaállni teljesítményalapú finanszírozásra, ugyanis  így senkinek sem érdeke dolgozni, nem érdekelt egyetlen kórház egyetlen beavatkozás elvégzésében sem, csak a saját adósságállományát növeli ha sok beavatkozást végez.
  8. Ne központosítsák a COVID-ellátást néhány vidéki és budapesti intézménybe, hanem minden megyei szintű kórházban szervezzék meg az infektológiai osztályokat.
  9. Képessé kell tenni minden megyei szintű intézményt arra, hogy négy órán belül PCR eredményt tudjon adni.
  10. Azonnal létre kell hozni olyan csomópontokat, ahol órára pontosan lehet követni egy-egy kórház, osztály leterheltségét és ahol régiós szinten az egyenetlenségek vagy a betegek, vagy a személyzet, vagy az eszközök átirányításával kiküszöbölhetőek.

A teljes elemzés első részét ITT, míg a másodikat ITT tudják elolvasni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!