Példátlan eljárás készülődik külföldről Orbán ombudsmana ellen

Leminősítenék külföldi kollégái Kozma Ákos magyar ombudsmant, mert nem végzi rendesen a munkáját

– derül ki a Magyar Helsinki Bizottság közleményéből.

Az ombudsmanokból álló testület azt javasolja, hogy minősítsék le, vagyis fosszák meg „A” státuszától a magyar alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost, amiért

“nem foglalkozott megfelelően minden elé kerülő emberi jogi problémával és nem szólalt fel ezek kapcsán, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBTI embereket, a menekülteket és a migránsokat érintő jogsértéseket, valamint a médiapluralizmussal, a civil szervezetek helyzetével és a bíróságok függetlenségével kapcsolatos problémákat.”

Az “A” vagy “B” státuszt attól függően osztja ki a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága, hogy mennyire felel meg az érintett ombudsman a Párizsi Alapelvek néven ismert ENSZ-határozatnak, ami a nemzeti emberi jogi intézmények függetlenségével kapcsolatos követelményeket tartalmazza.

Kellemetlen következményei lennének Kozma számára, ha megfosztanák az “A” státuszától: elveszítené a szavazati jogát, és nem viselhetne tisztséget sem a Világszövetségben. Csak megfigyelőként vehetne részt a találkozókon, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájától pedig eltiltanák.

A Helsinki Bizottság közleményében azt írja:

„Kritizálja az Albizottság azt is, hogy az ombudsman nem fordult az Alkotmánybírósághoz a politikailag érzékeny, illetve a jogvédelem intézményeit érintő ügyekben. Az Albizottság szerint továbbra is probléma, hogy a biztos kiválasztásának folyamata nem kellőképpen széleskörű és átlátható. Emellett az ombudsman a regionális és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat is csak korlátozottan használta ki az érzékeny ügyekben. Az Albizottság szerint az, hogy az ombudsman nem szólalt fel valamennyi emberi jog előmozdítása és védelme érdekében, a függetlenségének a hiányát is mutatja. Végkövetkeztetésük szerint az ombudsman működése súlyosan veszélyezteti a Párizsi Alapelveknek való megfelelést, ezért javasolják a leminősítést.”

(444 nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!