Megtört Orbán szövetségese – Lengyelország fordulatra készül Brüsszelben

FOTÓ: JAN KUCHARZYK/EAST NEWS

Szűk egy éven belül úgy tűnik, hogy Orbán egyik legnagyobb szövetségese, a lengyel kormány sokkal inkább reálpolitikai játékot játszik, mint Orbán. Vagy csak egyszerűen Kaczyński jobb hazafi Orbánnál, és többre tartja a Lengyelországnak jutó EU-s pénzeket, mint a büszkeségét.

Lengyelország a magyarnál ésszerűbb viselkedésére a helyreállítási alap vitájánál, és az azt megakadályozó vétó belengetésénél láthattuk először, amikor a magyar kormány előt jelentette ki, hogy hajlandó elfogadni Brüsszel követeléseit a helyreállítási alap kapcsán. Most egy nagyon hasonló folyamatot láthatunk, ami akár Orbán viselkedését is előre mutathatja.

Egyre inkább úgy tűnik, Lengyelország hajlandó engedni az Európai Unió elvárásainak

a jogállamiság kérdésében, pedig ezidáig hasonlóan a magyar kormányhoz “szabadságharcot” vívtak Brüsszellel. A probléma is nagyon hasonló mint Magyarországon, a kormány az igazságügyi reformjával a bírósági rendszert úgy alakította át, hogy annak politikai függetlensége többé nincs biztosítva.

Malgorzata Manowska a lengyel Legfelsőbb Bíróság elnöke a kormánynak írt levelében is azt tanácsolta, hogy az uniós pénzbüntetés elkerülése érdekében törvénymódosításokra lenne szükség. A Fideszt és Orbánt példaképének tekintő Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője Jarosław Kaczyński és Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek is volt már azóta olyan kijelentése, amely kritizálta az általuk levezényelt igazságügyi reformot.

Orbán hasonló problémával néz szembe, nyíltan megmondták, hogy amennyiben az  igaszságügyi rendszerben nem fogja teljesíteni a magyar kormány a jogállamiság kritériumait, úgy

a helyreállítási alap 2500 milliárd Magyarországnak szánt forintjából egy fillért sem fog látni!

Ez Orbán esetében a választásokat megelőző évben jelentős politikai kockázatnak tűnik, amit a kormányzat el akar majd kerülni. Ám elemzők azt várják, hogy olyan változtatás születeik, amelyben az indok nem az uniós forrásoktól való elesés félelme lesz, hanem majd valamilyen technikai okra hivatkoznak, ami Lengyelország esetében nem lesz nehéz, úgy belassultak a bírósági döntések a bevezetett változtatások óta.

Orbán fejéhez szorították a fegyvert – borított az uniós biztos

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!