Lebukott Orbán: kiderült mire is kell neki a vészhelyzet

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Határozatlan idejű sztrájkot akart kezdeni a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ) a mai naptól, az az eredménytelen bértárgyalások miatt. Ám tegnap a Magyar Kölzlönyben hirtelen feltűnt valami, amire senki sem számított.

Ugyan aminiszterelnök úton-útfélen elmondja, hogy legyűrtük a vírust, kétvállra fektettük, most már az ország újraindításán dolgoznak, még az Operatív Törzset is feloszlatták, ám tegnap mégis

a vészhelyzetre hivatkozva tiltotta be a készülő sztrájkot!

A két megjelent rendelet közül az egyik a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében született. Azt em tudjuk, mit akar Orbán szállítgatni, mikor már lélegeztetőgépek és kínai vakcinák milliói porosodnak így is a raktárakban, arról már nem is beszélve, hogy ugyan minek védekezni egy legyűrt vírussal szemben.

Nem, mi egyáltalán nem gondoljuk, hogy legyűrtük a vírust, valós és komoly veszélynek tekintünk a negyedik hullám bekövetkeztére, de valahogy a kormányzatnak is el kellene már döntenie, hogy a kommunikáción túl mit is gondol a járványhelyzetről, és nem össze-vissza kellene beszélnie. Így hangzik a rendelet:

“1. § A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő
hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.”

A probléma azért is súlyos, mert ebben a formában, tulajdonképpen a vészhelyzet ideje alatt bármilyen törvényt és annak tartalmát meg lehet változtatni egy rendelettel. Ugye emlékszünk még rá, hogy

az ellenzék éppen ezért akart határidőt szabni a kormány teljhatalmának?

Akárhonnan nézzük, most megint az ellenzéknek lett igaza. Vírusveszély jelen pillanatban nincs, a szakértői előrejelzések szerint még egy hónapig biztosan nem is lesz, a védekezés minden jelképes elemét -az Operatív Törzset, a katonai parancsnokokat a kórházakból -megszüntette a kormány, ám az önkényes törvénykezés maradt, a vírushelyzetre hivatkozva.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!