Így még senki nem alázta meg a dolgozóit – ez a NER elit igazi arca

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mészáros Lőrinc, a V-Híd Zrt. tulajdonosa és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a V-Híd gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén Debrecenben 2020. szeptember 18-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Durva számokat talált a G7 abban a felmérésében, amelyben a 45 legnagyobb hazai építőipari céget vizsgálta. A vizsgálat kitért arra, vajon mennyit kerestek a munkát ténylegesen elvégző melósok, és a tulajdonosok. megdöbbentő számok következnek.

45 olyan építőipari cég van hazánkban, amelyek árbevétele meghaladja a 15 milliárdos szintet. A 45-ből

17 egyértelműen kormányközeli,

16 pedig magyar tulajdonban van, de nem vagy csak kevésbé erős szállal kötődik a NER-hez,míg a maradék külföldi tulajdonban áll. A G7 azt vizsgálta, hogy milyenszémélyi összetétellel végzik a munkát, mennyi munkabért fizetnek, mekkora az államnak fizetett járulékok mértéke, és mennyit szakítottak a tulajdonosok. Ebből az derült ki, hogy a vírusjárvánnyal nehezített tavalyi évben a kormányközeli építőipari cégek

tulajdonosai kétszer annyit kerstek ezekből a vállalatokból, mint a náluk dolgozó közel 3700 ember!

Nagyjából 10-14 emberről beszélünk a tulajdonosi kört nézve, és ezek a számok csak a NER “udvari” építőipari cégeire igazak. A nem egyértelműen NER-es magyar tulajdonú vállalatoknál és a külföldi tulajdonosok esetében éppen fordított a helyzet: az ilyen cégeknél több jutott az alkalmazottaknak, mint a tulajdonosoknak.

Az is kiderül a cikkből, hogy a kormányzattal jó viszonyt ápoló cégeknél sok a szellemi foglalkoztatott, mert a valós munkát alvállalkozókkal végzik, így náluk egy alkalmazott átlagosan 234 millió forintnyi bevételt termelt, ami hat-hétszerese az iparági átlagnak. Ha pedig a nyereséget nézzük, akkor a külföldi tulajdonú nagyvállalatok 6,9 millió forint/fő profitjához képest a NER cégiben 31 millió forint az nyereség, amit egy dolgozó megtermel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!