Döbbenetes videó: valaki fél napon át közvetítette, hogy lehet elcsalni a konzultációt

A 444 szúrta ki Tomanovics Gergely Youtube-oldalán azt az élő közvetítést, melyen azt lehetett látni, hogy egy algoritmus megállás nélkül töltögette ki a nemzeti konzultációkat.

A lap szerint az élő közvetítés 12 órán át ment, ez idő alatt

több mint 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus,

ami egyébként teljesen véletlenszerűen válaszolt a feltett kérdésekre. Tomanovics a videó mellé azt írta:

“Az idei nemzeti konzultációt kicsit bonyolultabb automatikusan random kitölteni, de nem túl sokkal. Csak várni kell 2-3 másodpercet, amíg a robot megkapja a generált címre az e-mailt. A bot amúgy sokkal gyorsabb lenne, csak a videó kedvéért van beépítve késleltetés, hogy látható legyen, amit csinál – egyébként percenként úgy 25-30 konzultációt tudna kitölteni.”

Tomanovics linkelt egy blogposztot is, melyben amellett érvelnek, hogy ez a fajta tevékenység nem számít bűncselekménynek, mert a konzultáció kitöltése nem meríti ki a jogszabályokban felsorolt tényezők egyikét sem.

Ezzel nem biztos, hogy egyetértene a rendőrség is: a legutóbbi nemzeti konzultáció idején rendőrségi nyomozás és vádemelés is lett egy hasonló esetből. Akkor egy 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi írta a kódot, és szerinte szó sem volt hackelésről. A konzultáció online felületéről hiányzott a reCaptcha, az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat egy oldalra való belépéskor.

Itt lehet visszanézni a kitöltést:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!