Kezdhet aggódni Orbán: itt az első felmérés a kémbotrányról, nagyobb a baj, mint várta

Alig néhány nap alatt a magyarok csaknem kétharmada hallott a lehallgatási botrányról, az ügyet a megkérdezettek több mint fele nagyon súlyosnak értékeli

– derül ki az Opinio közvélemény-kutatásából.

Az Euronews megbízásából, 990 fős mintán, mobiltelefonos applikációval végzett, a 16-59 éves okostelefonnal rendelkező lakosság körében nemre, korra, iskolai végzettségre, településtípusra és régióra reprezentatív felmérésben azt vizsgálták, mit gondolnak az emberek arról, hogy független újságírók, ügyvédek, üzletemberek és egy ellenzéki polgármester mobiltelefonját is lehallgatták az elmúlt években.

Az ügyet a megkérdezettek

több mint fele nagyon súlyosnak értékelte,

és mindössze 10 százalék volt, aki nem gondolta súlyosnak. Ami külön rossz hír Orbánnak, hogy nincs jelentős különbség a botrány megítélésében a főváros és a kisközségekben élők között: a fővárosiak 91 százaléka, a községekben élőknek a 77 százaléka tartja súlyosnak a lehallgatásokat.

Nagyon sokan, több mint 70 százaléknyian gondolják emellett úgy, hogy a lehallgatásoknak hátrányos következménye volt a megfigyeltek életére, és mindössze 5 százalék véli úgy, hogy ennek semmilyen következménye nem volt.

Szintén rossz hír, hogy a túlnyomó többség elképzelhetőnek tartja, hogy kormányzati szervek állnak a megfigyelések mögött, 41 százalék pedig teljesen biztos ebben. A lehetőséget mindössze a válaszadók 2 százaléka zárta ki. A felmérés szerint elsősorban az 50 év feletti diplomások gondolják úgy, hogy a magyar kormány áll a megfigyelés mögött. A kormányzat szerepében érdekes módon a fiatalok kevésbé hisznek (ők ugyanakkor nem is éltek a kommunista rendszerben), a 15-19 év közöttieknek mindössze 24 százaléka gondolja így.

Azt, hogy az ügynek politikai következményei is lesznek a válaszadók közül

kétszer annyian gondolták elképzelhetőnek, mint amennyien úgy vélik, hogy ez nem valószínű.

Arról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy a jövő évi választásokat is befolyásolja-e a botrány. 58 százalék szkeptikus ez ügyben, 36 százalék nem tudja megítélni ezt a hatást, 22 százalék pedig úgy gondolja, semmilyen hatással nem lesz az eset a választások eredményére. Azt ugyanakkor kétszer annyian gondolják, hogy az eset az ellenzéket segítheti, mint ahány ember szerint a kormányoldal fog profitálni ebből.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!