Már Amerikában is kimondták: Orbán maffiaállamot épít, veszélyt jelent az EU-ra

A Washington Post kedd reggeli cikkében arról ír:

a magyar kémkedési botrány az Európai Unió válságát jelenti.

A lap szerint kritikusai azzal vádolják Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „posztkommunista maffiaállam” élén áll, amelyben a médiát saját emberei uralják, a bíróságokat a hozzá közel álló személyekkel töltötték fel, a választási térképet a Fidesz javára alakították ki, és a kleptokrata klientúra hálózata a miniszterelnökig vezethető vissza.

A Washington Post emlékeztetett: Orbán a kontinens nagy illiberálisának tekinti magát, és szüntelenül a bevándorlás, a multikulturalizmus, a feminizmus és az európai integráció ellen emel szót. Többször vádolták már antiszemitizmussal, iszlamofóbiával, homofóbiával és romaellenes érzelmek táplálásával. Elmesélték, hogy a melegellenes törvény például annyira felbőszítette Orbán európai kollégáit, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök az EU vezetőinek legutóbbi találkozóján kijelentette, hogy Magyarországnak el kell hagynia az uniót, ha nem tudja tiszteletben tartani a melegek jogait. Megjegyezték: Orbán természetesen gúnyolódott az erkölcsi feddésen, és elítélte Rutte „gyarmati megközelítését”.

A Pegasus-botrány leleplezései nyomán a kép még homályosabbá vált. Azon az 50 ezres listán, amelyen a megfigyelni kívánt személyek telefonszáma szerepelt, több mint 300 magyar telefonszám bukkan fel. A lap szerint a botrány nyilvánosságra kerülése nyomán

Budapest ismét leszámolhat Brüsszellel, mivel a megfigyelési módszerek alkalmazása megcsúfolja az Európai Unió egyik alapelvét, a digitális magánélet védelmét.

Bár a magyar számok az összes adatnak csak kis részét teszik ki, mégis kiemelkedőek, hiszen Magyarország az Európai Unió tagja, ahol a magánélet elvileg alapvető jog és alapvető társadalmi érték.

Az amerikai lap emlékeztet arra is, hogy Magyarország az EU-ban nincs egyedül, számíthat a jobboldali lengyel kormányra. A cikk ugyanakkor rámutat, hogy gyűlnek a viharfelhők Orbán feje körül, a jövő évi parlamenti választás minden korábbinál nagyobb kihívást jelent a számára.

(Népszava nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!