Orbánt utolérte élete legnagyobb botránya – ebből nem mászhat ki

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Direkt36 legfrissebb információi szerint magyar újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az eddig megismert nevekről és módszerekről a Telex-en megjelent cikkükben mondtak el mindent.

Pár napja megjelent cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy egy olyan kémszoftvert vett a kormány, amelyet főképpen antidemokratikus országok vásárolnak, ellenzéki politikusok és újságírók megfigyelésére. Azt azonban álmunkban sem mertük gondolni, hogy idáig merészkedik el Orbán.

A kémszoftver -amely egyébként kiberfegyvernek számít, és csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével vásárolható meg– segítségével a telefonkészülékbe bejutva nemcsak a beszélgetéseket tudták lehallgatni, hanem hozzáfértek a legbizalmasabb információkhoz, például az emailekhez és egyéb üzenetekhez, továbbá fotókhoz és videókhoz, csupa-csupa magánjellegű információhoz. Mindez indokolt lehet terroristák, vagy alvilági vezetők, bűnözők esetében, de Magyarországon a jelenlegi információk szerint

nem csak nyomozáshoz használták a szoftvert, hanem újságírók lehallgatásához!

Amit ma tudunk, hogy négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást hallgatták le, az ő esetükben a telefonok utólagos vizsgálata is bebizonyította, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját is megfigyelték, továbbá egy negyedik újságírót, aki azt kérte, ne írják le a nevét.

Az újságírók mellett egy magyar fotós telefonját feltörve, rajta keresztül egy amerikai újságírót figyeltek meg, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank -ami többek szerint az orosz kémhálózat egyik fedőszerve- ügyeiről írt.

Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport (a 24.hu üzemeltetője) tulajdonosa ellen is bevetették a szoftvert, és olyan vacsoravendégeit is megfigyelték, akikkel aktuálpolitikáról beszélgetett. Varga elmondása szerint már régóta tudja, hogy megfigyelték, szembesült olyan esettel, hogy telefonbeszélgetése közben a hívás megszakadt, ő pedig előről rögzítve újra halotta a beszélgetést.

De lehalgatták Simicska Lajos fiát és az egyik legbizalmasabb emberét, Nagy Ajtony Csabát, aki ügyvédként intézte Simicska szerződéseit és ügyeit. Simicskával szemben a szoftver hatástalan és használhatatlan volt, mert ő nem használ okostelefont, kerüli az internettel rendelkező eszközöket, ami ugyan egy régimódi szokás, ám most biztonsági szempontból előnyös volt.

A Direkt36 birtokába jutott több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre őket tudta beazonosítani. Emellett a cikkben hangsúlyozzák, hogy a nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert, ám

“az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat,

és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.” Ezzel tökéletesen összecsenga za a tény, hogy 2017 júliusában Benjámin Netanjahu hivatalban lévő izraeli miniszterelnök látogatott Budapestre, majd 2018-ban Czukor József egykori hírszerzőtiszt, Orbán Viktor egyik legközelebbi és legbizalmibb embere személyesen tárgyalt Netanjahuval. Nem innánk rá mérget, hogy nem ekkor köttetett meg az üzlet.

Gyurcsány Ferenc egyköri miniszterelnök szavai most hatványozottan érvényesek Orbánra: “Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.” Egyszerűen azért, mert Európában ilyet nem illik csinálni, és akit ilyenen kapnak,

az fogaj magát és azonnal eltakarodik a közéletből!

Ez a mentalitás, amiről most lehullott a lepel, az orosz, kínai és egyéb diktatúrákra jellemző. Olyan emberek megfigyelése, akik ellen nem folyik nyomozás, akik nincsennek megvádolva semmilyen törvénytelen cselekedettel, egyszerűen

politikailag kellemetlenek a hatalomnak,

az tisztességes demokráciában elfogadhatatlan. Mi pedig szeretnénk végre újra tisztességes demokráciában élni Orbán 12 éve után! Éppen ezért, erről tudnia kell  mindenkinek, és ebben csak önök, olvasók segíthetnek, ha minél több fórumon megosztják ezeket az információkat!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!