Az Európai Bizottság is vizsgálódni akar az Orbán-kormány eddigi legnagyobb botrányának ügyében!

Egyre nagyobbá válik az a botrány, mely az egész Orbán-kormányt elsöpörheti.

Nemzetközi szinten keltett felháborodást, hogy a magyar kormány egy izraeli kibercég kémprogramjával újságírókat, ellenzéki politikusokat és üzletembereket hallgathatott le titokban! (Erről bővebben ide kattintva olvashatnak)

Az ügyben megszólalt Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint,

“ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan”.

A bizottság egyik szóvivője Brüsszelben újságírói kérdésre pedig közölte, hogy az Európai Bizottság alapos vizsgálódást tervez a magyar kémkedési botrány kapcsán, hogy kiderüljön, igazak-e a nemzetközi sajtóban megjelent hírek!

Von der Leyen Prágában Andrej Babis cseh miniszterelnökkel épp azt ünnepelte, hogy a bizottság elfogadta az EU-s újjáépítési pénzek elköltéséről szóló cseh tervet (így a beadott tervek közül már csak egyedül a magyart nem hagyták jóvá), majd a sajtótájékoztató végén az Európai Bizottság elnökét a magyarországi botrányról kérdezték.

“Amit eddig a hírekben olvashattunk, az teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás” – közölte a 444.hu Von der Leyen újságírói kérdésre adott válaszát.

Christian Wigand bizottsági szóvivő ezt azzal egészítette ki Brüsszelben, hogy az EU egyik alapvető elvárása, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül dolgozhassanak,

valamint, hogy a tagállamok titkosszolgálatai betartsák az alapvető emberi jogokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályokat.

Azt is hozzátette azonban, hogy az uniós alapjogok betartását a tagállamok adatvédelmi hivatalainak kellene ellenőrizniük, ráadásul azokkal az újságírói felvetésekkel nem igazán tudott mit kezdeni, hogy mi van akkor, ha a magyar hatóság politikai befolyás alatt működik, így annak vizsgálatai nem vehetők komolyan.

A szóvivő végül időt kért, hogy a Bizottság átgondolhassa, lép-e az ügyben, és ha végül arra a döntésre jutnak, hogy igen, akkor mit fognak tenni, mivel jelenleg csak azok az információk állnak a rendelkezésükre, amik a nemzetközi sajtóban megjelentek.

A Bizottság szerint azonban egy alapos vizsgálatra van szükség a kémkedéssel kapcsolatban, ha pedig tényleg megtörtént a megfigyelés, akkor az egy példátlanul súlyos probléma.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!