A magyar Watergate: megjelent az ügy, amibe végleg belebukhat Orbán

Cikkünk folyamatosan frissül…

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli megfigyelési botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. A lényeg: egy egyelőre meg nem nevezett magyar kormányzati szerv egy Pegasus nevű izraeli kémszoftver segítségével megfigyeltette, lehallgattatta magyar ellenzéki politikusok, üzletemberek, ügyvédek, tényfeltáró újságírók telefonjait, magánbeszélgetéseit.

Amit már biztosan tudunk:

  • A Pegasus egy okostelefonokat (Android és iOS egyaránt) támadó profi izraeli kémszoftver, egy kiberfegyver, amivel nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit lehet lehallgatni, de hozzáfér a telefonon tárolt adatokhoz: emailekhez és egyéb üzenetekhez, fotókhoz, videókhoz.
  • A program fejlesztője az NSO nevű izraeli cég, ami csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el a programot más országoknak.
  • A tényfeltáró újságírói hálózat az NSO egyik adatbázisát szerezte meg, ami a cég ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a kutatás szerint NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki.
  • Az adatbázisból kiderül: több keleti diktatúra, pl. Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Ruanda és Szaúd-Arábia mellett Magyarország is részt vett a lehallgatásokban.
  • A magyar célpontok között volt többek között több tényfeltáró újságíró, köztük Panyi Szabolcs, a Direkt36 és Dercsényi Dávid, a hvg.hu újságírója; Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa (többek között a 24.hu, a Nők Lapja és még több tucatnyi online és nyomtatott lap kiadója); Gémesi György, Gödöllő jobboldali polgármestere; Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke; Simicska Lajos egykori oligarcha fia; Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Amit sejteni lehet:

  • Az adatokból nem derül ki egyértelműen, hogy a magyar kormány vetette-e be a programot, de több körülmény is erre utal. Az egyik ilyen, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak a programot, a cég pedig azt állítja, csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat. A célpontok ráadásul a kormány ismert ellenfeleinek számítanak, nehéz elképzelni, hogy mindez csak a véletlen műve lenne.

Így reagált a kormány:

  • Elsőre egy közleményben annyit közöltek: „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy „Magyarország jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.
  • Később kiderült, hogy Varga Judit igazságügyi minisztert egy francia lap arról kérdezte a napokban, hogyha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy politikai ellenfelet, elfogadná-e a kérést, erre Varga provokációnak minősítette a kérdést, és utólag megpróbálta letiltatni azt az interjúból. Ez egész biztosan nem segített abban, hogy elterelje magáról a gyanút, a hírek szerint ugyanis Varga lehetett az a miniszter, aki kiadta az engedélyt a lehallgatásokra.
  • Novák Katalint sajtótájékoztatón kérdezték a témában, azt válaszolta: “sajtóhírekkel nem foglalkozom”.
  • A kormánymédia egy teljes napon át nem számolt be a botrányról, az MTI is mindössze az LMP közleményéről adott számot, miszerint összehívnák a Nemzetbiztonsági bizottságot az ügy miatt.
  • Az első komolyabb reakciót Szijjártó Péter külügyminiszter adta, aki azzal hárította a vádakat, hogy sem ő, sem az általa felügyelt Információs Hivatal nem rendelkezik semmilyen tudással az adatgyűjtésről.
  • Egy nap után a Fidesz bejelentette: “baloldali hangulatkeltésnek” tartja, hogy az ellenzék összehívja a Nemzetbiztonsági bizottságot az ügyben, ezért nem hajlandó megjelenni az ülésen.

Így reagált az ellenzék:

  • Karácsony Gergely “megengedhetetlennek” és “elfogadhatatlannak” nevezte a titkos megfigyelést.
  • Dobrev Klára azt írta: „Diktatúrák hallgatják le titokban ellenfeleiket. Meg Orbán Viktor kormánya. És akkor, hogy körbe érjen a gondolat, nyugodtan kimondhatjuk az ítéletet: Orbán Viktor kormánya egy diktatúra.”
  • Jakab Péter szerint a lehallgatási botrány arra utal, hogy 30 évvel ezelőtt nem történt meg a rendszerváltás Magyarországon. “Érted jöttünk elvtárs, nem ellened” – írta Facebook-oldalán gúnyosan a Jobbik elnöke.
  • Pálinkás József úgy értékelt: “A Pegasus-kémszoftver állampolgárai ellen történő felhasználásával a kormány újra létrehozta a III/III-as főcsoportfőnökséget.”
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt: azt mondta, “ha igazak a hírek, az teljességgel elfogadhatatlan, és ütközik az EU alapvető értékeivel”. Ígéretet tett rá, hogy a Bizottság ki fogja vizsgálni a hírek valóságtartalmát.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!