Cserbenhagyott ország – Szégyenteljes döntést hoztak Orbánék!

Fotó: AFP

A magyar kormány elutasítja annak a lehetőségét, hogy a bajbajutott munkavállalókon segíthessen – erről Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő adott tájékoztatást.

A szocialista politikus szerint, még mindig rendelkezésre áll 5,7 milliárd euró az Európai Unió úgynevezett SURE-programjában a munkavállalók megsegítésére, a magyar kormány azonban egyelőre nem akar belőle igényelni, így viszont teljesen eleshetünk a lehetőségtől.

A SURE-programot még tavaly tavasszal hozták létre mintegy 100 milliárd eurós kerettel annak érdekében, hogy a tagállamok enyhíteni tudják a munkaerőpiaci válság hatásait részmunkaidős vagy csökkentett munkaidős foglalkoztatással, illetve önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy a magyar kormány egy alkalommal már igényelt támogatást ebből a forrásból: azonban mindössze 504 millió eurót kapott, szemben mondjuk a horvátok egymilliárd-, a csehek kétmilliárd-, a románok négymilliárd, vagy épp a lengyelek tizenegy-milliárdos pályázatával szemben.

Az MSZP EP-képviselőjének sikerült elérnie az Európai Bizottságnál, hogy az első kör után megmaradt összegre azok a tagállamok is újra jelentkezhessenek, akik már egyszer igényeltek ebből a forrásból.

Ezután szorgalmazta Ujhelyi a magyar kormánynál, hogy a szolgáltatói szektorban dolgozó és kiszámítható megélhetésükben ellehetetlenült mintegy hatszázezer dolgozó érdekében legalább egymilliárd euró értékben igényeljen támogatást.

“A kormány totális érzéketlenségét mutatja, hogy amikor a kiszolgáltatott munkavállalók megsegítéséről van szó, akkor nem fordul az uniós forrásokhoz, de amikor az oligarcháit kell megtámogatni az uniós pénzből, akkor a sor legelején állnak”

– fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a maradványpénzre hat másik tagállam már bejelentkezett, az alig ötszázezres lélekszámú Málta például a két körben nagyságrendileg annyi támogatást hívott le ebből összesen, mint Magyarország az első fordulóban.

Az MSZP EP-képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: levélben fordult az ügyben az Európai Bizottsághoz és a Pénzügyminisztériumhoz is. Az ügyben illetékes Nicolas Schmit uniós biztos arról tájékoztatta Ujhelyit, hogy tárgyaltak a magyar kabinettel egy esetleges újabb magyar pályázat lehetőségéről, a Fidesz-kormány azonban azt jelezte: egyelőre nem kíván élni a lehetőséggel. A pénzügyi tárca pedig azt válaszolta a szocialista politikusnak, hogy a SURE-programból elérhető további forrás lehívásának „megalapozottsága jelenleg felmérés alatt áll”.

Ujhelyi hozzátette:

a Pénzügyminisztérium arra is hivatkozik, hogy az EU túlzottan előírja, hogy mire lehet ezt a forrást költeni,

ráadásul mindez uniós hitel, amelynek felvétele a kormány szerint az eladósodottságot növelné. Az MSZP európai politikusa ezzel kapcsolatban megjegyezte: miközben kivételesen kedvező uniós hitelről van szó, amelyet a kormány elutasít, eközben a Fidesz ennél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel vesz fel százmilliárdos hiteleket orosz-, illetve kínai projektekre, amelyeket generációk sora fog tudni csak törleszteni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!