100 milliárdos iparágat tehetnek tönkre Orbánék

Andy Vajna és Rogán Antal // kép: internet

A napokban megszavazott meleg ellenes, homofób törvénynek nemcsak társadalmi, hanem súlyos gazdasági hatásai is lehetnek. Ezt jelzi, hogy német ipari cégek vették fontolóra a magyar termelés átalakítását, ma pedig egy 100 milliárdos iparág eltünéséről cikkezett az egyik legfontosabb amerikai filmes lap, a Variety.

A koronavírus válság előtt a filmgyártás százmilliárdos iparágnak számított hazánkban, ami nagyjából 80 százalékban az ide csábított külföldi produkcióknak volt köszönhető. A rendszer kiépítését még a miniszterelnökkel köztudottan jó viszonyt ápoló Andy Vajna kezdte el, az állam pedig milliárdokkal támogatja az itt forgatott nemzetközi produkciókat adókedvezményeken keresztül.

Azonban ez könnyen semmivé válhat

az elfogadott homofób törvény miatt, az amerikai filmstúdiók igen érzékenyek ebben a témában. Olyannyira, hogy például a Disney, a Netflix, a WarnerMedia, a Sony és más stúdiók is bojkottal fenyegették Georgia államot amikor az melegellenes törvényeket hozott. A Netflix pedig az Outer Banks forgatását elvitte Észak-Karolina államból, miután ott homofób törvényeket fogadtak el. A WarnerMedia a magyar törvény elfogadása után egy nappal már ki is adott egy közleményt, melyben elítélik a homofóbiát, az előítéleteket és a diszkriminációt.

Ugyan Káel Csaba filmügyi kormánybiztos abban reménykedik, hogy a hazai jól képzett szakemberek, felszerelés és adókedvezmények itt tartják a külföldi produkciókat, ám azzal nem számol a kormányzat, hogy olyan területre léptek a kissebbségi jogok csorbításával és a homofóbiával, ami a világ civilizáltabb felén egyszerűen elvi, és nem gazdasági kérdés.

Amennyiben a külföldi filmgyártás leáll Magyarországon, az több ezer ember munkahelyét érinti, hiszen a háttérben a stúdiómunkások, díszlettervezők, a forgatási helyszínek építői, statiszták és hazai színészek dolgoznak nagy számban egy-egy ilyen produkcióban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!