Másfél éve először állt ki Orbán az újságírók elé: ezért kár volt fáradoznia

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Meglepetésre Gulyás Gergely helyett Orbán Viktor tartotta csütörtökön a heti kormányinfót. Orbán utoljára tavaly év elején jelent meg a független sajtó előtt, az idén év eleji sajtótájékoztatóját a járványhelyzet miatt nem tartotta meg.

A kormányinfó két fő részre tagolódott: az elsőben Orbán tett bejelentéseket, a másodikban újságírói kérdésekre válaszolt.

Ezeket a bejelentéseket tette:

  • A kormány úgy döntött tegnap, hogy engedélyezi a 12-16 év közöttiek oltását, de erre kampányt nem szerveznek.
  • Orbán egy újabb nemzeti konzultációt is bejelentett. A konzultáció a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről fog szólni. Azt is megkérdezik benne, hogy a gyermeküket nevelő szülők visszakapják-e 2022-ben a 2021-ben befizetett adót, az átlagbér adószintjéig. Szó lesz emellett a hitelmoratórium és a klímaadó kérdéséről is, mely utóbbiba csak akkor fognak belemenni, ha a magyarok minél szélesebb támogatását élvezik.

Ezután az újságírói kérdések következtek. Ezek voltak Orbán válaszai:

  • Az írek térdelésére és a magyar drukkerek reakciójára azt mondta: ezzel a “térdelősdivel” a legkevésbé sem szimpatizál, a sport másról szól. Az ilyen gesztusok értelme szerinte kultúrafüggő. Orbán szerint “a magyar ember a Jóisten előtt, a hazája vagy esetleg a szerelme előtt térdel le, minden más esetben ez kultúraidegen”. Azt is elmondta: ők az ellenkezőjét várják a nemzeti csapattól: harcoljanak, és ha kell, állva haljanak meg. Orbán már azt sem érti, hogy az ilyen “provokációkkal” miért a magyarokat találják meg, a térdelés szerinte ugyanis a rabszolgatartó országok ügye, Magyarország pedig sosem volt az.
  • Az RTL megkérdezte, hogy mit szól ahhoz Orbán, hogy Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb magyar. Orbán szokásos tereléssel nyitott: minden szabályt be kell tartani, és minden adót be kell fizetni. Majd visszatámadott: azt mondta, a leggazdagabb listákon a top 100 leggazdagabb magyar “80 százaléka még mindig baloldali”. Még ha így is lenne: eddig sem a gazdagsággal volt baja az embereknek, hanem azzal, hogy lopott pénzből vált Mészáros a leggazdagabb magyarrá. Nem az a baj, hogy Mészáros “jobboldali”, hanem az, hogy tolvaj. Erre persze nem tért ki Orbán, csak azt ismételgette, hogy neki semmi köze nincs Mészáros meggazdagodásához, a magyar jobboldali hagyomány ugyanis egyértelmű: világosan váljon ketté az üzlet meg a politika. Újra elmondta, hogy üzleti kérdésekkel nem akar foglalkozni, az az üzletre tartozik.
  • A Magyar Nemzet azt kérdezte, okozhat-e gazdasági problémát, hogy “a baloldal hirtelen Kína-ellenes retorikát vett fel” (ez természetesen hazugság, az ellenzék Kína kritikátlan kiszolgálását kritizálja, azon belül is a kedvezőtlen Fudan-projektet). Orbán azt válaszolta: nem, a kapcsolatok erősek, a magyar külpolitika “még Moszkva mellett sem állt ki Kína ellen” (ezek szerint már ő sem titkolja, hogy Moszkva diktálja a magyar külpolitikát?). A következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedéséről fog szólni, ami egy óriási gazdasági lehetőséget jelent, az EU-ban versenyfutás van a kínai gazdaságért. Orbán szerint nekünk sem érdemes kimaradnunk ebből.
  • Orbán is támogatja a Fudannal kapcsolatos népszavazást, bár erről szerinte akkor van értelme beszélni, ha már kész tervek vannak az asztalon, amik szerinte még nincsenek (ez is hazugság, pár hete már részletes vitára is bocsátották a javaslatot, a földterületeket pedig már most elkezdte átjátszani az állam.)
  • Orbán beismerte, hogy a 160 milliós órával a csuklóján hajókázó Habony Árpád szokott neki tanácsokat adni, igaz, “ennek nincs költségvonzata”.
  • Arra, hogy számít-e a nyáron újabb jachtozásra a minisztereitől, azt mondta, “lehet, hogy aki teheti, hajózni fog a nyáron”. Az összeférhetetlenségi szabályokat ugyanakkor mindenkinek be kell tartania.
  • Egyetért-e Bencsik Andrással, hogy Ferenc pápa keresztényellenes? Orbán azt mondta: csak a Jóisten tudja eldönteni, hogy a pápa keresztényellenes-e, ő mindenesetre mélyen tiszteli a katolikus egyházfőt.
  • Arról, hogy szerinte reális-e jövőre az ellenzék győzelme, Orbán azt válaszolta: a legutóbbi parlamenti eskütételén azt mondta, “a győzelem sohasem végleges, a vereség pedig sohasem végletes, aki ezt nem érti, ne menjen politikusnak”.
  • Jakab Péterrel és az ellenzék többi tagjával való parlamenti csörtéiről azt mondta: az ülések átmentek egy show-ba, ami nagyon szomorú, ő bízik benne, hogy ez változni fog. “Nagy a kísértés, hogy a plenáris ülésekre ne menjenek el, de igyekeznek megőrizni a komolyságukat” – mondta a Fidesz távolmaradásairól Orbán.

Itt lehet visszanézni videón a teljes sajtótájékoztatót:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!