Biden megérkezett Európába – már a reptéren üzent Orbánnak

Fontos hét elé néz a világpolitika, és benne Magyarország, ugyanis tegnap egy amerikai bázison szállt le Angliában Joe Biden amerikai elnök, aki egy hetet marad a kontinensen.

Először érkezett Európába elnökként Biden, és egy sor fontos találkozója és megbeszélése lesz, amely alapjaiban változtatja meg az USA Trump alatti politikáját. Biden jártas a külpolitikában, az amerikai szenátus külpolitikai bizottságának az elnöke volt, majd Obama alelnökeként is főként külügyekkel foglalkozott, így teljesen tisztában van az európai helyzettel.

Első európai elnöki beszédét rögtön a bázison, amerikai katonák előtt mondta el, melyben rögtön ki is jelölte az utazásának célját, mely nem más mint a Trup időszak után újra megerősíteni a szövetséget Amerika és az európai demokráciák között. Biden beszédében elmondta, hogy diktátorok és önkényuralmi rendszerek erősödnek, ezért világosan meg kell mutatni, hogy a 21. századi kihívásokra is csak a demokráciák adhatnak hatékony válaszokat.

Aki ezt nem hiszi, az ellen fel kell lépni!

Nehéz ezt a mondatot nem úgy értelmezni, hogy nem az EU feketebárányának számító Orbánnak címezte volna. Ezt az értelmezést erősíti az is, hogy egykori főnöke, Obama a napokban pont Magyarország esetét hozta fel példának arra, hogy a demokráciát hogyan bontják le lépésről lépésre egyes országokban. Egyértelmű üzenet ez a nyíltan Kína- és oroszbarát miniszterelnöknek, aki folyamatos vétókkal lehetetleníti el az egységes európai külpolitikát.

Egy biztos, Biden világos elköteleződést vár az európai szövetségeseitől Kínával és Oroszországgal szemben, így Orbán nem sok jóra számíthat amerikai részről, ha továbbra is a két keleti hatalom előretolt helyőrségének a szerepét akarja eljátszani Európában.

Bidennek igen sűrű a programja,

  • csütörtökön a brit miniszterelnökkel tárgyal, ahol a két angolszász hatalom újra megerősíti szövetségét,
  • péntektől vasárnapig a G7 csoport vezetőivel tart megbeszéléseket, ahol a fő téma a minimális társasági adó bevezetése, és az adóparadicsomok felszámolása lesz,
  • hétfőn Brüsszelben a NATO, kedden ugyanott az EU vezetőivel tárgyal, Orbán itt találkozhat az amerikai elnökkel, de külön tárgyalása nem lesz vele,
  • szerdán pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Genfben, ahol valószínűleg a csípős nyilatkozatok mellett kijelölik a két nagyhatalom mozgásterét is.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!