Összeomlás jöhet – jövő héttől nagyot változik a helyzet

Fotó: AFP

Tavaly november végén és december elején meghozott rendelettel a veszélyhelyzet idejére megtiltották az egészségügyi dolgozóknak és a rendőröknek, hogy távozzanak a munkahelyükről, nem megengedet a rendes felmondás. A Független Egészségügyi Szakszervezet a kormányhoz, a TASZ pedig az Alkotmánybírósághoz fordult, ám lehetséges, hogy okafogyottá válik a beadványuk.

Úgy tűnik, hogy a kormány ebben a kérdésben is meghátrálásra kényszerült, mert egy friss kormányrendelet annak ellenére, hogy a vészhelyzet nem szűnt még meg,

június 15-től lehetővé teszi számukra a felmondást!

Azt nem tudni, hogy a beadványok miatt, egy vereség elkerülése érdekében lépett-e a kormány, vagy más indoka van, mindenesetre a lépésnek elég nagy politikai és államigazgatási kockázata van. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint

a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít!

Az ok az alacsony fizetés, a kiégés és a kevés szociális juttatás, sokaknak másodállást kell vállalniuk, hogy tisztességesen meg tudjanak élni. Nem jobb a helyzet az egészségügyben sem, ahol a koronavírus járvány közepén változtatták meg rohamtempóban a dolgozói jogviszonyt, aminek eredménye képpen ötezren hagyták el az állami egészségügyet. Valószínűleg a feloldással ez a szám is nőni fog, így még kevesebb ember marad a kórházakban, aki képes lesz ellátni a betegeket.

Ezen a két, nagyon fontos állami területen összeomlást okozhat a további munkerő elvándorlás. A harmadik terület, az oktatás pedig már ott tart, hogy bizonyos szakok esetén már esély sincs, hogy megfelelő szaktanár tanítsa a gyerekeket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!