Történelmi vereséget szenvedett Orbán – Ez a bukásához vezethet!

Utolsó szalmaszálként kapaszkodott a magyar kormány abba a keresetbe, melyet 2018-ban nyújtottak be az Európai Bírósághoz, most azonban Orbánék számára nemvárt ítélet született.

A Sargentini-jelentés elfogadásának körülményeit támadta meg az Európai Bíróságon a magyar kormány, melyben azt kérték, hogy a testület egyszerűen semmisítse meg az Európai Parlament állásfoglalását – közölte az eurologus.

Csütörtökön született ítélet, melyben elutasították Orbánék keresetét!

A bíróság most kimondta: “az Európai Parlament az állásfoglalás elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat”.

Az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én fogadta el a Sargentini-jelentést, amellyel elindította a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben azért, hogy megvizsgálják, fenyegeti-e rendszerszintű veszély a jogállamiságot az egyik uniós országban.

A jelentést elfogadásához kétharmados többség kellett, ami az Európai Parlament szerint teljesült is, úgy, hogy a 693 EP-képviselőből 448-an igennel, 197-en nemmel szavaztak, míg 48-an pedig tartózkodtak. Ráadásul a szavazás előtt az EP felhívta arra a figyelmet, hogy a tartózkodásokat nem veszik majd figyelembe, a magyar kormány a keresetében mégis azzal érvelt, hogy ha azokat is beleszámolják, akkor összesen 462 igenre – azaz 14-gyel többre – lett volna szükség a jelentés elfogadásához.

Jelenleg kettő uniós ország, Magyarország és Lengyelország ellen indult meg a hetes cikkely szerinti eljárás a demokrácia védelmében, vagyis azért mert az érintett tagállamok súlyosan megsértették az uniós alapértékeket.

Azonban míg Lengyelország esetében csak az igazságszolgáltatás függetlensége miatt született meg a döntés,

addig Magyarországnál 12 témában merültek fel aggályok:

az alkotmányos és választójogi rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, korrupció, adatvédelem, szólásszabadság, akadémiai szabadság, vallásszabadság, gyülekezéshez való jog, egyenlő elbánáshoz való jog, kisebbségek.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője az EB döntésével kapcsolatban közösségi oldalán arról írt, hogy a “Fidesznek tehát immár bírósági papírja is van arról, hogy jogszerűen és szabályosan ítélték meg a jogállamiság ellen tett bűneit”.

Orbánék abban reménykedhettek, hogy nem születik számukra kellemetlen ítélet a jövőévi választásokig, ez azonban nem így lett, most már mindenki számára világos lehet, hogy milyen pusztítást vittek véghez az elmúlt években a demokrácia kárára, ez pedig akár a bukásukat is eredményezheti.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!