Fordulat Brüsszelben: olyan üzenetet kapott Orbán, ami a választásra is komoly hatással lehet

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Kezdhet aggódni Orbán Viktor, mert nagyon úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság meggondolta magát, és már az idén elkezdi alkalmazni a jogállami mechanizmust

– írja a Bloomberg értesülése alapján a Népszava.

Mint ismert: Brüsszel álláspontja idáig az volt, hogy előbb meg akarja nézni, mennyire tartja az Európai Bíróság az új eszközt a közösségi joggal összeegyeztethetőnek, így állapodtak meg ugyanis Magyarországgal és Lengyelországgal a mechanizmus elfogadásakor (azóta a két kormány a luxemburgi testülethez fordult az ügyben).

Most Vera Jourová jogállamisági biztos azonban bejelentette, hogy

ha sokáig húzódik, akkor nem várják be az EU legfelsőbb bíróságának állásfoglalását.

Jourová elmondta: nem kötelező mindaddig elhalasztani a szankciós rendszer bevetését, amíg nincs meg az EB véleménye, mert lehet, hogy “addigra már késő lesz”. A mechanizmus célja ugyanis az, hogy ne juthassanak brüsszeli forrásokhoz az olyan kormányok, amelyek semmibe veszik a közös normákat. Ez pedig kedvezőtlen fejlemény a magyar és a lengyel miniszterelnök számára, miután egyikük sem hajlandó eleget tenni az EU kívánságának, hogy feladják az általuk felhalmozott hatalom egy részét.

Orbán esetében a lap szerint 7,2 milliárd euró forog kockán, az ország ennyit kapna vissza nem térítendő támogatásként a vírus gazdasági következményeinek enyhítésére létrehozott alapból.

A felfüggesztés ugyanakkor nemcsak anyagi kockázatokkal fenyeget Orbán számára:

a jövő évi választásokra is hatással lehet, ha valóban már ez évben felfüggesztik a szubvenciókat.

“A Bizottság azt mérlegeli a fellépés elrendeléséhez, hogy az adott államban jól működik-e az igazságszolgáltatás, megfelelő-e a közbeszerzések rendszere és független-e az ügyészség” – közölte Jourová, aki korábban már kijelentette, hogy a magyaroknál és a lengyeleknél rosszabbra fordultak a dolgok. Ha a verdikt az Brüsszel részéről, hogy be kell fagyasztani az utalásokat, akkor utána a Tanács már kétharmaddal határozhat,

így hatástalanná válik az eddig belengetett budapesti, illetve varsói vétó.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!