Hiába a javuló járványadatok, Orbán még így sem tudta megállni, hogy hazudjon

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ha valaki csak sietve futotta át péntek reggel a koronavírus-adatokat, könnyen bedőlhetett Orbán Viktor és az operatív törzs legújabb trükközésének, akik váratlanul megváltoztatták a kórházban ápoltak számának eddigi közlési gyakorlatát. A tájékoztató oldal egészen eddig úgy adta meg az adatokat, hogy előbb azt közölték, hány embert ápolnak kórházban, majd azt, hogy közülük hányan szorulnak gépi lélegeztetésre.

Péntek reggelre azonban váratlanul szakítottak az eddigi gyakorlattal, és a tájékoztató oldalon már a következőképp közölték az adatokat:

“999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül és 121-en vannak lélegeztetőgépen”.

A 444 újságírója, ahogy a fél magyar sajtó, köztük az MTI, feltehetően megszokásból, arra a (téves) következtetésre jutott először ebből, hogy az összes kórházban ápolt száma csökkent ezer alá. Pedig valójában nem, mert a kórházban ápoltak száma továbbra is ezer fő felett maradt (1120-an vannak, ha a lélegeztetetteket is beleszámoljuk, ahogy eddig tettük).

A trükk lényege, hogy az eddigi gyakorlattal szakítva mától nem az összes kórházi ápoltat közlik, hanem azt a számot,

ami azután marad, hogy kivonják belőlük a lélegeztetőgépen lévők számát.

Így kétségkívül jobban csengő számot tud prezentálni naponta az operatív törzs, ahogy Orbán is tudott péntek reggel a Kossuth rádió hallgatóságának, csak közben ismét bizonyítják, hogy amit a Fidesz “járványügyi tájékoztatás” címén művel, az valójában nem több kormányzati kommunikációnál, sima politikai PR-nál.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!