Nem lesz többet szociális bérlakás: a lakásmaffia kezére játssza a kormány a bérlakásokat

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselőre bízta a piszkos munkát Orbán Viktor, aki szolgai módon kedd este be is nyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatot, amivel a legkisebb gond az, hogy a Fidesz gránitszilárdságú Alaptörvényének sem felel meg.

Mindenki tudja, hogy mi a törvénytervezett mögötti igazi szándék: Bayer, Rákay, Palkovics, és kitudja hány névtelen fideszes bagóért megtudja venni a budai ingatlanát. A probléma az, hogy ezért a lopásért hajlandóak feláldozni százezrek lakhatását. Nézzük sorban, mi is a probléma.

Érintettek köre

Valóban van egy olyan réteg az önkormányzati bérlakásoknál, akiknek a tulajdonszerzése indokolt. Azoknál, akik valamikor tanácsi lakásba kerültek, és a rendszerváltáskor nem vették meg az ingatlant, az önkormányzati tulajdonba került, de határozatlan idejű szerződésük van, indokolt a kedvezményes vásárlás, ám az önkormányzatok ezt eddig is jól kezelték. A tervezet szerint viszont mindenki megveheti a lakását, aki nem idén kötötte meg a szerződés, hanem 2020. december 31. előtt.

A vételár

A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka, ám ez 15 százalékig is mérsékelhető annak függvényében, hogy ki, milyen régen lakik ott. Majd jön a végső csavar, aki ezt egy összegben ki tudja fizetni, annak már csak a megállapított ár 70 százaékát kell kifizetni. Így lehetséges egy 50 milliós ingatlant megvenni alig több mint 5 millió forintért. Ez biztos ízleni fog Bayernek.

Az önkormányzatok

A történet legnagyobb anyagi vesztesei az önkormányzatok lesznek, akik akaratuk ellenére kénytelenek lesznek eladni a lakásokat, ami önkormányzati vagyonvesztést jelent. Gondoljunk bele, 10-15 évvel ezelőtt megépítették saját költségen, most pedig adhatják el bagóért.

A bérlők

Az önkormányzatok a lakásokkal gazdálkodnak, szociális alapon utalják ki a rászorulóknak, bérlő kijelölési jogot adnak fontos városi szereplőknek (kórházak, rendőrség, tűzöltőság, fontos vcégek, stb), egyszóval önálló lakáspolitikát folytatnak. Ez meg fog szűnni. Ha nincs önkormányzati lakásállomány, nem lesz kihez fordulni szociális alapon meghatározott bérleti díjért lakást bérelni. Százezreket fog érinteni ez a probléma, ha csak piaci alapon tudnak majd lakáshoz jutni.

Lakásmaffia

Valószínűleg sokan lesznek, akik nem fognak tudni élni a lehetőséggel, és nem tudják majd megvenni a lakást. Itt jön az a veszély -amire már voltak példák-, hogy megjelenik a lakásmaffia, aki megveszi a bérlő nevében a lakást, jobb esteben engedi tovább bérelni, rosszabb esetben kifizeti aprópénzzel, amiért valami elhagyott vidéki faluban vehet magának házat. Ez családok ezreinek a lecsúszását fogja eredményezni.

Alkotmányellenes

A Fidesz gránitszilárdságú, egypárti Alaptörvénye 32. cikkelye is kimondja: “gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat”. Márpedig ez a törvénytervezet nem más, minthogy kiveszi a jogos tulajdonos kezéből a döntés jogát, mit is kezdjen a tulajdonával. Már csak az a kérdés, ki lesz a következő? Ha az önkormányzati tulajdonnal ezt meg lehet tenni, akkor semmi akadálya nem lesz ezután, hogy céges vagy magántulajdonról is rendelkezzen a kormány.

Haladunk Mao-Ce Tung kijelölt útján.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!