Orbán besértődött Brüsszelben: vacsora közben mondták meg neki, hogy nincs tovább

A Népszava információi szerint sértődötten állt fel a vacsoraasztaltól április 23-án Brüsszelben Orbán Viktor, mikor az EU-s helyreállítási alapról kellett egy munkavacsora keretében tárgyalni. Igaz, reggel a rádiós interjújában Orban azt mondta, nem akar ő tárgyalni semmiről, minden le van rendezve. Nem volt.

Orbán csalódottsága érthető, hiszen eddig nem fordult elő vele, ogy az uniós vezetőkkel szemben semmilyen engedményt nem tudott elérni. Most viszont ez történt, Az Európai Bizottság (EB) irányítói ugyanis szemtől-szembe közölték vele, hogy az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott

magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni!

Azt is közölték, ha orbán nem hajlandó változtatni, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé. Így Orbánnak nem volt választása, kénytelen volt meghátrálni és változtatni. Ma már tudjuk, hogy a változtatás abban merült ki, hogy nem kérte azt a 3500 milliárdos rendkívül kedvező hitelcsomagot, amely többek között a felsőoktatás fejlesztésére volt szánva.

A Népszava szerint hatan vettek részt az egyeztetésen: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök. Magyar részről: Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkára.

Ám a tárgyalás nem Orbán tervei szerint haladt, von der Leyen világossá tette, hogy most kizárt a politikai egyezség, míg Céline Gauer közölte, az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem fognak pénzt adni. Orbánnak erre készülnie kellett volna, mert az EB már december óta folyamatosan jelezte a problémáit, szinte hetente jelezték azt a magyar félnek.

Ám Orbán azt hitte, működnek a régi módszerek, és most is mindenki úgy fog táncolni, ahog ő fütyül. Ez most nemjött össze, és már csak egy durcás bosszú maradt neki, megakadályozni hogy közös nyilatkozattal ítéljék el Kínát a hongkongi demokrácia eltiprásáért.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!