Ledöbbentek a portugál újságírók: olyat mondott Orbán, amire még ők sem számítottak

“A gender jelentése valahol a nő és a férfi megjelölés között mozog, ezért utasítja el a Fidesz a nemek közötti egyenlőség fogalmát”

– így indokolta Orbán Viktor pénteken portugál újságírók előtt, hogy miért húzatta ki a fogalmat a lengyel kormányfővel egy közös uniós nyilatkozatból.

Mint ismert: az EU pénteken kezdődő portói szociális csúcstalálkozóján az EU vezetői egy nyilatkozatban kívánták elkötelezni magukat a szolidaritás és az esélyegyenlőség mellett a koronavírus-járványból való kilábalás során. A nyilatkozatba eredetileg azt írták volna, hogy az EU “elő fogja mozdítani a nemek közötti egyenlőséget”, Orbánék aknamunkájának köszönhetően ezt azonban kiszedték a szövegből, helyette azt írták, hogy “Fokozni fogjuk a diszkrimináció leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, és aktívan dolgozunk a nemek közötti különbségek megszüntetésén… és az egyenlőség előmozdításán.”

Orbán a 24.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy Magyarországnak “saját szociális modellje” van, a teljes foglalkoztatottságra összpontosít, amelyhez már így is nagyon közel áll. Magyarország munkaalapú társadalmat hozott létre, amely “teljes foglalkoztatottságra, erős családpolitikára, és a hazai össztermék 5 százalékát kitevő családtámogatásokra épül”.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Magyarország számára alapvető, hogy a nőket és a férfiakat egyenlő bánásmód illeti meg.

“Keresztényként számára egyedüli problémát a gender, mint ideológiailag motivált kifejezés használata jelenti. A kifejezés jelentése tisztázatlan, valahol a nő és a férfi megjelölés között mozog”

– közölte Orbán az MTI szerint.

Hogy pontosan mire gondolhatott Orbán, vajon a transzneműeket akarta-e sértegetni, az nem derült ki, ahogy az sem volt világos, hogy a helyszínen jelen lévő újságírók miért nem kértek tőle pontosítást. Az is elképzelhető, hogy alapvető fogalmi tévedésben volt Orbán, a gender ugyanis nem kizárólag a biológiai nemre utal, hanem a társadalmira is, vagyis azon tulajdonságok és szerepek összességére, amelyeket a társadalom a biológiai nemük alapján elvár az egyénektől. Nem egyértelmű, pontosan mivel volt problémája Orbánnak, ha egyáltalán értette a fogalmat.

Nem segített a helyzet tisztázásában, hogy Orbán csak annyit fűzött hozzá, hogy “Magyarország nem kívánja összekeverni az ideológiai vitákat a nők és a férfiak közötti egyenlőség melletti szilárd elkötelezettséggel”.

“Ezért a nemek közötti egyenlőség kifejezés helyett a nők és a férfiak közötti egyenlőséget hangsúlyozza. Ez a keresztényi megközelítés azonban mindig elutasításra talál”

– magyarázta Orbán.

(24.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!