Ennél lejjebb már nincs – Elrettentő példa lett a magyar közmédia helyzete!

Forrás: MTI

A francia közmédia rádiójának műsorában adott interjút Delphine Ernotte, az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EUB) elnöke a sajtószabadság világnapja alkalmából, amelyben Magyarország is szóba került.

A médiaszakember a köztévékért folyó harc Európában című műsorban arról beszélt, hogy szeretné megvédeni a közszolgálati médiumok függetlenségét a propagandától, és arra törekszik, hogy szakmai körökben ismét érjen valamit az EUB szava. A szervezet összesen 56, nem csak európai ország közmédia-csatornáit tömöríti – közölte a 444.hu.

A rádióinterjúban Ernotte felszólította a cseh parlamentet, hogy ne akarjanak nyomást gyakorolni a köztévéjüket, mivel jelenleg az látható, hogy az októberi választások előtt a cseh kormány szeretné azt átpolarizálni és megszabadulni a jelenlegi igazgatójától. Ennek kapcsán került szóba Magyarország is:

“Figyelmeztető üzenetet szeretnék küldeni az európai közmédia függetlenségéről. Ez a függetlenség ugyanis erős jele a demokráciának.

Tudjuk, hogy Magyarországon és Szlovéniában nyomást gyakorolnak az újságírókra,

és gyakran a női újságírókat félemlítik meg.”

Sok európai ország próbálja összemosni az állami média és a közmédia közötti különbséget, azonban az EUB fontosnak tartja, hogy tisztán lássunk:

“a különbség a függetlenség.

Senki sem megy a vezetőhöz azzal, hogy cenzúrázzon ilyen vagy olyan témát, vagy nyomást gyakoroljon rá. A közmédia nagyon értékes, ez garantálja a polgárok bizalmát.” – jelentette ki Ernotte, aki szerint a független média finanszírozása nem függhet a pillanat politikai erejétől.

“A finanszírozás és a szerkesztőségek függetlensége a különféle politikai rezsimekkel szemben elengedhetetlen.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!