Orbán hazudik, nem a fiataloknak teszi félre a Pfizert, a keleti vakcinákkal akar zsarolni

Zsarolásnak is beillik Orbán Viktor Kossuth rádiós bejelentése, miszerint aki tegnap nem jutott Pfizer-vakcinához, annak heteket kell várnia, mert májustól a 18 év alattiakat oltják.

Orbán egészen pontosan úgy fogalmazott: a 16 és 18 év közöttieknek az érettségi utáni héttől, május 10-től nyitják meg a lehetőséget az oltakozásra.

“Nekik kell félretenni a Pfizer vakcinákat, ma még tudunk oltani Pfizerrel, de holnaptól már nem, mert a diákjaink számára félre kell tenni, aztán legközelebb hetek múlva jut majd másoknak oltóanyag”

– üzente a miniszterelnök.

Kérdés, vajon milyen indokkal döntött úgy, hogy hetekre elzárja a legnépszerűbb vakcinát a magyarok szélesebb tömegei elől. A fiatalokról szóló magyarázata ugyanis erősen sántít, nem jönnek ki a számok. A KSH 2020-as adatsora szerint nagyjából 300 ezer 16-18 éves fiatal van az országban. Ha az országos oltáshajlandóságból indulunk ki, nekik maximum a 60 százaléka adatná be magának a vakcinát, vagyis 180 ezer ember (arról nem beszélve, hogy a fiatalok között hagyományosan a legalacsonyabb az oltási hajlandóság, szóval ez a szám akár még alacsonyabb is lehet). A héten több mint 300 ezer adag Pfizer érkezett az országba, a következő néhány hétben pedig további bő 1 millió fog. Ha ebből leszámoljuk a tegnap beadott vakcinák számát (100 ezer), illetve beleszámoljuk a második körösökét,

még akkor is nehezen érthető, miért rakná félre Orbán a fiatal korosztálynak a teljes készletet.

Nehéz nem arra gondolni, hogy az állhat a döntés mögött, hogy

csellel próbálja rávenni az embereket arra, hogy fogadják el a keleti vakcinákat is.

A tegnapi oltáskáosz is jelzi, hogy a kormány oltáskampánya ellenére az emberek döntő többsége továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett nyugati vakcinák, azon belül is főként a Pfizer pártján áll. A maradék regisztráltak között elvétve akad olyan, aki elfogadná a kínai Sinopharmot vagy az orosz Szputnyikot is. Orbán tegnapi zsarolása azt is jelezheti, hogy a miniszterelnök nagyon is tisztában van azzal, hogy 4 millió felett exponenciálisan megnehezedhet a dolga, ha érdemben növelni akarja az oltási számokat, a megmaradók közül ugyanis sokan úgy vannak vele, hogy ha már eddig vártak, inkább kivárják a nyugati vakcinákat. Simán lehet, hogy nem a fiataloknak zárja el Orbán a Pfizert, hanem azért, hogy ezáltal próbálja rávenni a magyarokat, hogy fogadják el a keleti vakcinákat is.

Ezt alátámaszthatja, hogy gyakorlatilag nem is csinál titkot abból, hogy ez lehet a célja. Miután bejelentette, hogy hetekig nem lesz Pfizer, nem győzte hangsúlyozni, hogy a keleti vakcinákból még bőven van.

“Oltóanyagunk van, oltási képességünk van, most már csak az embereken múlik, hogy felvegyék az oltást”

– fogalmazott Orbán.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!