Döntött az Európai Parlament – Rosszul járhat, aki a keleti vakcinát kapta!

Fotó: MTI / EPA / Európai Parlament / Fred Marvaux

Az Európai Parlament képviselői arról szavaztak, mely vakcinákra jár automatikusan az utazási könnyítés.

Az eredmény, mely 540 szavazattal, 119 ellenszavazattal és 31 tartózkodással született meg kimondja, hogy

a digitális zöldigazolvány csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan

– közölte az Eurológus. Ez alapján pedig akár már a holnapi napon elkezdődhetnek a tárgyalások annak érdekében, hogy júniusra, mikor kezdődik a turisztikai szezon, már működőképes legyen a rendszer.

A Covid19-igazolványban szerepelnie kell majd annak, hogy a kártya tulajdonosát már beoltották, vagy annak, hogy friss negatív koronavírus teszteredménye van, illetve az is fel lesz tűntetve, ha átesett már a fertőzésen.

A képviselők arról is egyeztettek, hogy elkerüljék a hátrányos megkülönböztetést azokkal szemben, akik nincsenek beoltva. Így a tagállamoknak biztosítaniuk kell az “egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket”.

Azok pedig, akik a kíni vagy az orosz oltóanyagot kapták, nem kapnak automatikusan zöldutat,

a célországra van bízva, hogy elfogadják-e az adott vakcinával való igazolást a beutazásnál.

Ujhelyi István az MSZP-EP képviselője bejegyzésében a témával kapcsolatban arról írt, hogy ő sem szavazta meg azt, hogy az uniós állampolgárokat azért érje hátrány, mert azok nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinatípust kapták.

Kiemelte továbbá azt is, hogy szerinte “rendkívül nevetséges volt a Fidesz magatartása, amely ezt az ügyet is leginkább csak saját kormányának öncélú fényezésére használta fel

és miközben Magyarországon állami oltási kártyát vezettek be, addig az EP-ben az európai vakcinaigazolvány ellen érveltek, mondván: „védettségre van szükség, nem pedig védettségi igazolványra”.

Határozottan állítom, hogy a vakcinaútlevél nem lehet a tagállami kormányok játékszere; az egységes uniós megoldásra szükség van, de az nem hozhat hátrányba egyetlen európai polgárt sem” – teszi hozzá bejegyzése végén Ujhelyi.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!