A Fidesz nagyon örülne, ha Dobrev Klára lenne Orbán kihívója

A Fidesz számára lottóötös volna, ha Dobrev Klárát választanák közös ellenzéki miniszterelnökjelöltnek. Ezt kormánypárti politikusok árulták el Török Gábornak. A politikai elemző szerint választás fő témája az lesz, hogyan kezelte a kormány járványhelyzetet.

Tizenkét év után először lesz nyílt a verseny az országgyűlési választáson, de a Magyar Narancsnak nyilatkozó Török Gábor szerint még most is a Fidesz az esélyes. Szerinte „az ellenfél feljött a pályára, így lesz mérkőzés is”, de ezt nem szabad túlértékelni. Az elemző úgy véli, az ellenzék komoly hátránnyal indul, ezért

„a 2022-es választást az ellenzék nem tudja megnyerni, de a kormány azért el tudja veszíteni.”

Az például jelentős veszélyforrás a Fidesz számára, hogy a járvány miatt nem képesek irányítani a közvéleményt. Korábban bízhattak az olyan hívószavakban, mint a „rezsicsökkentés” vagy a „migránsok”, de a 2022-es kampányt a járvány- és válságkezelés fogja meghatározni, ami muníciót adhat az ellenzéknek. Török Gábor szerint a két nagy választói tömb mérete hasonló, kis dolgok dönthetnek 2022-ben. Meghatározó lehet például, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója. Ezzel kapcsolatban az elemző elárulta: időnként „van szerencséje” beszélni a kormány közelében mozgó emberekkel. Szerinte

„Dobrev Klára győzelme lenne a legjobb a Fidesznek, az ő jelöltsége hozná legnehezebb helyzetbe az ellenzéki együttműködést.”

Azt is hozzátette: „a Fideszben a három jelölt közül nemcsak Dobrev Klára neve merül fel lottóötösként, hanem sokszor Jakab Péteré is.” Ugyanakkor Török szerint ő még soha nem halott olyat fideszes körökből, hogy Karácsony Gergely lenne számukra az ideális ellenfél. Török Gábor úgy véli: „az ellenzéknek bizonyos értelemben az lenne a legjobb, ha össze tudnák gyúrni Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!