Mindenki ledöbbent: jobboldali jelölt indul az előválasztáson

A 2022-es ellenzéki győzelem feltétele az az ellenzéki összefogás, amely mára már létrejött, és elkezdte alkalmazni a rendszerváltás óta tartó politika legnagyobb innovációját: az előválasztást, amely megadja a lehetőséget a legalkalmasabb jelölt kiválasztását. A sikerét bizonyítja a budapesti főpolgármester választást.

Az előválasztás létjogosultságát jól példázza az a helyzet, ami Egerben alakult ki. Jelenleg a heves megyei székhelyen három induló jelentette be az előválasztáson való indulását, a Momentum (Jánosi Zoltán), a Demokratikus Koalíció (Berecz Mátyás) és végül az MSZP (Mirkóczki Zita) jelentette be jelöltjét. Az LMP nem indul az előválasztáson a városban, a Jobbikról pedig eddig nincs információ.

Az Egri Ügyek, amely Eger meghatározó hírportálja is elkönyvelte, hogy baloldali jelöltek indulnak, ám most meglepetés érte a közvéleményt. Ugyanis Berecz Mátyás a Demokratikus Koalíció jelöltje a kormányzati propaganda hálózat lapjának, a Heves Megyei Hírlapnak kijelentette,

“Jobboldali beállítottságú vagyok”.

Önmagában természetesen nincs probléma az alpolgármesteri címétől is búcsúzni kénytelen Berecz kijelentésével, csak az a kérdés, hogy ezt hogyan tolerálják a DK választói. Helyi forrásaink szerint a városban élők és a Berecz családot ismerők között nem volt titok a család jobboldalisága. Azt is megtudtuk, hogy bár egy a helyi pártok által gründolt civil szervezet (Egységben a Városért) színeiben jutott be a városi közgyűlésbe, a körzetek elosztásánál a Jobbik kvótáján kapta meg a lehetőséget.

Azt nem tudjuk, hogy erről a DK vezetősége tud-e, mindenesetre kevés információjuk lehet egri jelöltjükről, mert egy Dobrev Klára nevével fémjelzett bemutatkozó kiadványban azt írják “Matyi … Eger polgármestereként is évek óta az itt lakókért dolgozik.” Nos, ez sem időben, sem funkcióban nem állja meg a helyét. Az is kérdéseket vet fel, hogy miként értékelik a választók azt, hogy Berecz az előző, fideszes polgármesternek Habis Lászlónak tolta a szekerét, ahogy ő egy nyílt levélben fogalmaz: Én Önnek 6 éven keresztül az egyik leglojálisabb beosztottja voltam.” 

Az előválasztás azonban jó lehetőség lesz mindenki számára, hogy megmutassa, kit szeretne leginkább látni az ellenzéki táborból a következő parlamentben, kitől tudja legjobban elvárni, hogy lebontsa a NER velejéig romlott rendszerét, és felépítsen egy új köztársaságot.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!