Őrület! Kiderült, több mint ötezer magyarnak kell kínai törvények szerint élnie Budapesten!

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Azt egyetlen logikus érvvel sem lehet alátámasztani, hogy miért költ a kormány többet egy kínai egyetem létrehozására, mint a teljes magyar felsőoktatásra egy évben, de ennél sokkal komolyabb problémák is felmerülnek. Palkovics László ugyan próbálja menteni a menthetőt, de a tegnapi események után ez kevés lesz.

A Fudan Egyetem budapesti alapítását ért kritikákra és támadásokra válaszul Palkovics László a Hír TV-ben próbálta megnyugtatni a kedélyeket, ami valószínűleg a Fidesz szavazóknál sem sikerült. A miniszter kijelentette, hogy “Ez az egyetem egy pont olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem.” Nem volt véletlen, hogy az angol egyetemeket említette, hiszen azok magas színvonaláról itthon is tud mindenki.

Azt azonban már nem mondta el, hogy mi is a Kínai Kommunista Párt véleménye az egyetemeikről, és milyen szerepet szánnak nekik. Ezt is megtudhattuk tegnap, igaz nem Palkovicstól, hanem magától a kínai mniszterelnöktől. Hszi Csin-ping hétfőn a pekingi Csingua Egyetemre látogatott, ahol többek között arról beszélt, hogy a kínai egyetemeknek egy olyan új generációt kell kinevelniük,

akik teljes mértékben hűségesek a szocializmus eszméjéhez, és a Kínai Kommunista Párthoz!

Ez egy igen kellemetlen kijelentés a magát antikommunistának beállító Orbán Viktor számára, amit igen nehéz lesz megmagyaráznia. Az a védekezés sem fogja megállni a helyét, hogy a Fudan budapesti kampusza nem fog ilyen célokat betölteni a kínai politikában, mert az egyetem chartájában szó szerint olyanok állnak, mint hogy az egyetem hű a Kínai Kommunista Párt vezetéséhez, végrehajtja a párt oktatáspolitikáját, elfogadja a marxizmus vezető szerepét, a szocialista oktatásirányítást, és hogy a Fudan a kínai nép mellett a KKP-t szolgálja.

Ezen kívül részletesen szabályozza, hogy a párt miként tartja ellenőrzése alatt az egyetemet, és milyen elveket és értékeket kell követni az ott tanuló diákoknak és oktatóiknak. A kormányzat a Fudan Egyetemen ötezer hallgatóval és ötszáz oktatóval számol, ám azt már elfelejtik mondani, hogy

ha magyar oktatók szeretnének a Fudanon tanítani, a kínai jogszabályokat is be kell tartaniuk,

és ugyanez vonatkozik a diákokra is! Mindez különösen aggasztó az emberi jogok kínai helyzete, Tibet, Hongkong és Tajvan függetlensége, a hszincsiangi ujgur átnevelő- és kényszermunkatáborok, vagy a ’89-es Tienanmen téri vérengzés szemszögéből nézve.

A fiataloknak kell dönteni: Európát vagy a kínai uralmat választják

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!