Komoly bajban Orbán: uniós feketelistára kerülhetnek az oligarchái?

“Egy lépéssel közelebb a Lex Mészáros elfogadása”

– számolt be Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője pénteken a Facebook-oldalán.

Mint ismert: a jelenlegi szabályok szerint az uniós feketelistára csak azok kerülhetnek, akik közvetlenül az EU-tól kapnak támogatást, azok, akik a tagállami kormányokon keresztül jutnak uniós támogatáshoz, nem. A Cseh által “Lex Mészárosnak” nevezett javaslatcsomag annak is lehetővé tenné a feketelistára való rákerülést, aki a nemzeti kormányokon keresztül csalja el az uniós pénzt.

A kérdésben most tartott meghallgatást az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága. Cseh elmondása szerint az ülésen az Európai Bizottság, az EDES, az OLAF és az Európai Ügyészség illetékesei is részt vettek. A momentumos politikus arról érdeklődött az EB megjelent képviselőjénél, hogyan érhetnék el, hogy az uniós feketelista szabályai ne csak azokra vonatkozzanak, akik közvetlenül az EU-tól kapják a pénzüket.

“Ezen változtatnunk kell! Ugyanis a források 80 százalékát így, közvetett módon osztják szét. Változtatnunk kell azon, hogy például az év elején Tiborcz István, Orbán Viktor veje több mint 200 millió forintos uniós támogatást kaphatott, miközben papírja van arról, hogy korábban visszaélt a támogatásokkal. Véget kell vetnünk annak is, hogy Mészáros Lőrinc a kormánytól kapott uniós pénzeken gazdagodik. A 2022-es választások és egy kormányváltás után egy tisztább közélet megteremtésével, egy új rendszerváltással biztosítjuk azt, hogy azok, akik korábban zsebre tették az uniós forrásokat, minél hamarabb feketelistán találják magukat”

– írta posztjában a képviselő.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!