Borított Kína vezető járványügyi szakértője: itt az igazság a kínai vakcinákról

Először ismerte el Kína vezető járványügyi tisztviselője, hogy gondok lehetnek az oltóanyagaik hatékonyságával

írja az AP hírügynökség.

Gao Fu, a Kínai Járványügyi Központ igazgatója egy szombati konferencián úgy fogalmazott: vizsgálják, hogyan oldják meg azt a problémát, miszerint

“a meglévő vakcinák hatékonysága nem magas”.

Brazíliai kutatók a kínai Sinovac hatékonyságát például a tüneti fertőzések megelőzésében mindössze 50,66%-osnak találták. Összehasonlításképpen: a Pfizer-BioNTech által készített vakcina 97%-os hatékonyságúnak bizonyult.

Gao szerint hivatalos mérlegelés alatt áll, hogy az eredmények ismeretében fontolóra vegyék-e

az oltásaik kombinálását külföldi vakcinákkal.

Részleteket nem árult el a stratégia lehetséges változásairól, de megemlítette az mRNS-t, amelyet korábban a nyugati vakcinák fejlesztői használtak. Ismeretes: a kínai vakcinákat a többivel szemben hagyományos technológiával fejlesztették ki.

“Mindenkinek mérlegelnie kell az mRNS-vakcinák előnyeit az emberiség számára” – fogalmazott Gao. “Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, csak azért, mert már többféle oltóanyagunk van.”

Hogy a fejleményeknek köze lehet-e ahhoz, hogy Szijjártó Péter a napokban bejelentette: mégsem szerzik be a kínai CanSino és az indiai Covishield vakcináját, egyelőre nem világos, a külügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy a gyártók olyan távoli szállítási határidőkkel vállalták volna csak a teljesítést, amivel már “nem érdemes megrendelni a vakcinákat”.

Nem a Sinovac az egyetlen kínai vakcina, amelynek hatékonysága kapcsán kérdőjelek merültek fel az utóbbi időben: a nálunk is használt Sinopharm esetében a szerbiai vizsgálatok során például kiderült, hogy sokaknál egyáltalán nem indítja be az antitest-termelést, ezért adott esetben szükség lehet egy harmadik dózisra is. A Sinopharm állítása szerint a vakcinájuk hatékonysága egyébként 79 százalékos.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!