Brutális visszaesés – ebbe belerokkannak a kereskedők

10%-os mínuszban állnak a hagyományos boltok az online kassza adatok alapján, amibe nem számít bele a webáruházak forgalma. Tavaly áprilisban volt a mélypont 11 százalékkal, most ehhez közelít az érték, amin még durván üthet egyet az árucikkek drágulása. A 10 százalék nem tűnik soknak, de ez statisztikai átlag, vannak területek amelyek hamarosan szakadékba zuhanhatnak.

Bár mindenki a vendéglátó-, szórakoztató-, szépség- és szálladaiparról beszél, a hazai kiskereskedelem egyes szegmensei sincsennek jobb helyzetben mint azok, akikről több szó esik a híradókban. A 10 százalékos statisztikai átlagot nagyban megszépíti az üzemanyagok

drágulás miatti nagyobb, 7,7 százalékos bevétel növekedése,

ami mennyiségben ugyan csökkenést mutat, csak a brutális drágulás miatt lett maga a bevétel több. Logikusan az élelmiszer üzletek tapasztalhatták a legkisebb visszaesést, itt 2,4 százalékkal csökkent a forgalom, ám vannak ennél sokkal rosszabb helyzetben lévő területek.

39,9 százalékos visszaesést könyvelhetnek el a jórész zárásra kényszerült

„egyéb háztartási cikk” üzletekben (textil, vasáru, festék, üveg, szőnyeg, fal-, padlóburkoló, villamos háztartási készülék, bútor, világítási eszköz), ennél ugyan jobb, de még mindig kritikus a könyv-, újság-, játéküzletek átlagosan 28,9 százalékkos csökkenése, míg ruházatra, illatszerre és használt cikkekre is 25 százalékkal kevesebbet költöttünk.

A legmeglepőbb adat, hogy járvány ide vagyoda, a patikák mérete is brutálisat csökkent,  a gyógyszertárakban  24,4 százalékos volt a forgalom visszaesése. Ez egy dologra vezethető vissza, a lakosság egy része már felélte az anyagi megtakarításait, így már a gyógyszeren, vitaminokon is kénytelen spórolni.

Mindez azt vetíti előre, hogy a nyitás után sem lesz ugyanaz az élet, amit eddigmegszoktunk. Egyrészt, a tönkrement vállalkozások jó része nem fog tudni újranyitni, így sok, megszokott üzlet, kávézó étterem nem fog működni a jövőben. Másrészt, a lakossági megtakarítások “elégése” az elmúlt egy évben azt is jelenti, hogy fizetőképes kereslet sem lesz annyi, amennyit eddig megszoktunk. Azoknak, akiknek maradt annyi tartalékok, hogy kinyissanak, talán lesz elég forgalmi ahhoz, hogy nem menjenek tönkre.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!