4 ok, ami miatt Magyarországon halnak meg legtöbben a koronavírus miatt

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

Ma már mindenkihez eljutott a hír, hogy ugyan Orbán szerint megfutamítottuk a vírust, és kiemelkedően jól halad az ország átoltása, ennek ellenére lakosságszám arányosan hazánkban haltak meg a legtöbben koronavírus fertőzés miatt. megpróbáltuk objektíven összeszedni a tényeket, mi vezetett idáig.

A lakosság egészségügyi helyzete

Sajnos el kell mondjuk, hogy a koronavírus nem találta jó állapotban a magyar lakosság jó részét. Szerencsétlenségünkre, a koronavírus fertőzés rizikófaktoraiba tartozó területeken állunk a legrosszabbul, a kettő együtt pedig végzetes kombinációnak bizonyult. Európa harmadik legelhízottabb nemzeteként, a negyedik legtöbbet dohányozva és a harmadik legkevesebbet sportolva nincs min csodálkozni, hogy a koronavírus sok súlyos esetet tudott okozni.

elhizottak dohanyzok

Lakossági mobilitás

Emlékszünk mi történt egy évvel ezelőtt? Március 16-án digitális oktatásra tértek át az iskolák, 28-tól pedig kijárási korlátozások léptek életbe, bevezették az idősek vásárlási idősávját, a lakóhelyet csak munkavégzés, vagy alapvető szükséglet(orvos, élelmiszer vásárlás) miatt lehetett elhagyni. És arra is emlékszünk, mennyi fertőzött volt ekkor hazánkban?

261 beazonosított fertőzött volt ekkor hazánkban,

amikor mindenki betartotta a korlátozó intézkedéseket. Az első hullámot példaértékűen meg is úsztuk.
Mi most a helyzet, a harmadik hullámban? A mobiltelefonok adatai alapján mintha semmi sem lenne, egész Európában a magyarok mozognak a legtöbbet. Nagyjából tesz mindenki a korlátozásokra, megy mindenki, ki merre lát.
mobility

Elcseszett kormányzati kommunikáció és elkésett intézkedések

A kormányzati kommunikáció teljes káoszt mutat már az első hullám óta. Gondoljunk csak a maszkviselésre vonatkozó szabályok folyamatos változására, de a mindenki számára fontos, világos és érthető magyarázatok helyett a nyunyókára és társaira vonatkozó életvezetési tánácsokkal lettünk folyamatosan traktálva.

Míg az első hullámban jó ütemben, és megfelelő mértékben lettek meghozva az intézkedések, addig nyáron teljesen ki lett engedve a gyeplő, és a második hullámra sem akaródzott gazdasági okokra hivatkozva időben döntéseket hozni, a meghozott döntések is csak látszatintézkedések voltak, mintsem valódi hatással járó korlátozások. A harmadik hullám szakértők által megjósolt bekövetkeztét pedig mintha meg sem hallotta volna a kormányzat,

minimum két hetes csúszással reagált,

és akkor sem a megfelelőmértékben. Most pedig, Orbán mindent egy lapra tett fel, az oltásokkal és a természetes fertőződésekkel együtt minél hamarabb elérni anyájimmunitást, ami szakértők szerint nem olyan  könnyű, és

könnnyen a negyedik hullám előszobájában találhatjuk magunkat.

Mit lehetett volna tenni?

Teljesen más lett volna a társadalom reakciója is a korlátozó intézkedésekre, ha azok nem érezhetően esetlegesek lettek volna, hanem világos, átlátható módon érintettek volna mindenkit. Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, meg lehetett volna határozni különböző paraméterek alapján (fertőzöttek száma, kórházban lévők száma, elhunytak száma, pozitív tesztek aránya, stb) azt, hogy egy-egy érték változása esetén milyen intézkedések lépnek életbe.

Például, ha X ezer a kórházban ápoltak száma, és a napi halálesetek meghaladják Y értékét, abban az esetben bezárnak a vendéglátóhelyek, de ha az érték javul, újra kinyithatnak. Ha ennek az értéknek a kétszeresét mérik, akkor bezárnak az iskolák, és folytathatnánk a sort különböző hasonló példával.

De az is célravezetőbb lett volna, ha a különböző szolgáltatások esetén már az elejétől fogva négyzetméter arányosan határozzák meg a bent tartózkodók számát, amit szintén lehetett volna egy korlátozási tervben rögzíteni. Így valószínűleg, a járvány nagyobbik részében ha kisebb forgalommal is, de mindenki, vendéglátósok, fitness termek, fodrászok is folyamatosan tudtak volna üzemelni. 

Nem atomfizika, csak józan paraszti ész. Orbán bár kijelentette, van haditerv, de az visszanézve csak a Don-kanyarba kiküldött tragikus sorsú magyar csapatok haditervével volt egyenlő. Jobban jártunk volna, ha a

katonák és rendőrök helyett orvosokra, járványügyi szakemberekre és az emberségre építettük volna a védekezést.

Ám ez Orbánnak sosem volt erőssége.

A felhasznált  adatforrások:
COVID-19 Results Briefing European Union March 24, 2021 
Egyéb IHME Covid adatok
Google Covid mobility report
Google Covid mobility report Hungary

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!