Vége a színjátéknak, Orbán nyíltan leszámol az egyetemi autonómiával

Ha voltak még kétségek a kormány szándékait illetően az egyetemi modellváltás kapcsán, csütörtökre mind eloszlottak: a szerda éjjel benyújtott törvénymódosítások minden korábbinál világossá teszik, mi az Orbán-rezsim célja az alapítványosítással.

Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt nyújtotta be a kormány az egyetemek modellváltásáról szóló törvényjavaslatokat. Ezek azok, amikről a múlt héten Stumpf István modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos két fórumon is azt mondta, hogy március 30-án nyújtják be őket.

A javaslat részeként 10 egyetem kerül közhasznú alapítványi, egy pedig egyházi fenntartásba. A következő alapítványokról van szó:

  • Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány,
  • Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány,
  • Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány,
  • Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem),
  • Testnevelési Egyetemért Alapítvány,
  • Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem),
  • Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány,
  • Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány,
  • Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány,
  • Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány.
  • Az egri Eszterházy Károly Egyetem kerül egyházi fenntartásba, vagyis az állam a katolikus egyháznak adja át a hazai pedagógusképzést egyik kulcsintézményét.

Stumpf korábban a modellváltást úgy foglalta össze: “Az egyetemek megújítása a kormány kiemelt nemzetstratégiai célja. A minőségi tudás megszerzéséért folytatott versenyben csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira. A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon.”

Hogy ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem kálváriája után vajon elhiszi-e bárki is Orbánéknak, jó kérdés, ha egyvalamit bizonyított az SZFE ügye, akkor azt, hogy szó sincs üzleti modellváltásról, itt kőkemény kultúrharcos leszámolás, gazdasági térfoglalás, a kommunista időket megszégyenítő államosítás, az egyetemi autonómia, a diákság és az oktatók alapvető jogainak felszámolása zajlik, amiből úgy tűnik, lényegében már titkot sem csinálnak. Nincs, aki elhiszi, hogy a kuratóriumok fideszes pártemberekkel való feltöltése, az egyetemek “keresztényiesítése” hozza majd el az egyetemi szabadságot Magyarországon, de ez nem akadályozza meg Orbánékat abban, hogy ezt hazudják.

Amit az elmúlt években a tudományos életben, a médiában, az önkormányzatokban, a civil életben és a gazdaság különböző területein láthattunk, azt látjuk most majd lejátszódni a felsőoktatásban. Most, hogy Orbán leverte az SZFE ellenállását, erősebbnek bizonyult a diákoknál és a tanároknál, vérszemet kapott, és térdre kényszeríti az egyetemeket. Győzött a nyers erőpolitika. Nem úgy néz ki, hogy bármi megakadályozná, hogy az egyetemek is úgy végezzék, mint az MTA, az önkormányzatok vagy a színházak. Az ellenállás elfogyott, a koronavírus-járvány és a korlátozások pedig még azt a maradék tiltakozási kedvet is elvették, ami eddig volt a magyarokban. Maradt a bénultság és a kiábrándultság.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!