Régi tanára osztotta ki Orbánt: “Fellengzős, hencegő akarnok, sebesen épül lefelé”

Kéri László politológus a Fidesz 33. születésnapja alkalmából adott interjút a Klubrádió internetes adásának.

Emlékezetes: a napokban a párt egyik alapítója, Kardos József nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, melyben nemtetszését fejezte ki a párt jelenlegi működése, és Orbán Viktor politikája kapcsán. Többek között azt írta: “Orbán a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme, aki veszélybe sodorja az országot.”

Ennek kapcsán is kérdezték Kérit, aki a Fidesz kezdeti időszakát úgy foglalta össze: két végletes értelmezés alakult ki a közvéleményben a megalakulás időszakáról. Az egyik, amit Orbán mond, hogy utcai harcosként harcolt a demokráciáért. Kéri szerint

“ezen röhögni kell, nem kellett sehol az utcán harcolni, főleg nem neki”.

Ő csak rátelepedett egy olyan mozgalomra, amely főleg Kövér és a Kövér körüli csoport szervezőmunkájának az eredménye volt. A másik véglet a jelentéktelenítés, amely főleg az MSZP oldaláról jön, hogy biztosra mentek a fideszesek, nem volt semmi kockázat abban, amit tettek, de ez sem igaz.

A kérdésre, hogy lehetett-e előre látni, hogy mi lesz belőlük, azt mondta: már ’83 őszén összeveszett Orbánnal a kollégium alakuló ülésén. Azért vágta rájuk az ajtót, mert szerinte

“a demokráciát úgy képzelik, hogy ők diktálnak, mások meg végrehajtják”.

Már jóval a Fidesz megalakulása előtt meggyűlt a baja Orbánnal, Simicska Lajossal, nem tetszett neki az a hozzáállás, ahogy a többséget manipulálták és ugráltatták. Azt elismerte, hogy Orbán volt mindük közül a legtehetségesebb szónok, és kivételesen tehetséges volt, ami mások manipulálását illeti. Sokaktól megkapja kritikaként, hogy “Kéri szabadította rá a Fideszt az országra”, de ez szerinte nem igaz, mert neki “kezdettől fogva gondjai voltak az említett csoporttal”. Voltak ugyanakkor olyan fideszesek is, akikkel “jól elvolt”, ilyennek nevezte Stumpf Istvánt és Szájer Józsefet, de elmondása szerint Kövér Lászlóval is jól együtt tudott működni. Kéri szerint az érintettek akkor még

“más emberek voltak, nem ez az agresszív, akarnok tempó dominált”.

Kérit arról is megkérdezték, szerinte van-e még újabb 33 év a Fideszben. Erre egyértelmű nemmel felelt, mert a párt annyira Orbánhoz kötődik, hogy “annyi ideje van, amennyi a miniszterelnöknek”. Orbán pontosan tudja, hogy mikor kit hova kell helyezni, és a legfontosabb posztokon Polt Pétertől Áderig, Kövérig olyan bizalmi emberek ülnek, akik személyesen hozzá kötődnek. Kéri szerint ha Orbán egészsége megromlik, életkora miatt nem tudja ellátni ezt a szerepet, vagy “megborul” – mert mint hozzátette:

“hihetetlen intellektuális leépülést mutat be az elmúlt években”

– akkor már nem. Erre azt a nem túl régi kormányfői nyilatkozatot hozta példaként, hogy “eddig a vírus támadott, mi védekeztünk, mostantól a vírus védekezik és mi támadunk”.

Ez a „fellengzős, nagyképű, hencegő kis akarnok” nyomokban sem emlékeztet még Orbán Viktorra sem

– fogalmazott a politológus.

Az új generáció kapcsán sem volt túl pozitív véleménnyel: a Gulyások, Dömötörök “nem rendelkeznek elég politikai tehetséggel, nem tudják továbbvinni a pártot”. Hiányzik belőlük a bátorság, “végtelenül szervilisek”, csak karrierképük van. Mind végrehajtú típusúak, mindig megvárják, hogy a főnök kívülről megteremtse aznapi személyiségüket. Kéri szerint Gulyás Gergely három éve egy “jószándékú, gondolkodó típusú politikusnak” látszott, most meg “már olyan, mint egy férfi Müller Cecília“, a nyilatkozataik felcserélhetők egymással.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!