Erre nem számítottak: 2019-es közbeszerzés buktatta le Orbánék rablását

Elképesztő módon, még a koronavírus járvány sem tudta Orbánékat kizökkenteni abból az általuk megszokott módszerből, hogy bármilyen állami költésről van szó, abból levegyék a sápot. Pedig a pandémia alatt bebizonyíthatták volna, hogy nemcsak nevében nemzeti a rendszer, amit működtetnek. Nem ezt az utat válassztották.

Az már valószínűleg a múlt titka marad, hogy Oráb félreértette-e, a szakemberek véleményét, mikor megrendeltetett a portyázó Szijjártóval 16 ezer lélegeztetőgépet, vagy úgy gondolta, hogy ez egy olyan üzlet, amibe senki nem fog belekötni, és akad egy kis mutyi lehetőség.

Sejtésünk szerint, a járványügyi szakemberek azt jósolhatták, hogy 16 ezer kórházi ágyra lehet szükség a legrosszabb esetben, és ezt a harmadik hullám számai sajnos bizonyítják is. Orbán pedig erre vett 16 ezer lélegeztetőgépet, fittyet hányva arra, hogy azokat kezelni is kell valakinek, hogy azt oxigénellátó rendszerhez kell kapcsolni. Minden mindegy volt, csak Kínával kössünk zsíros üzletet. A legfrissebb hír pedig, hogy a raktárakban hegyekben álló lélegeztetőgépek ellenére,

 a Debreceni Egyetem négy darab lélegeztetőgépet vásárolt!

A március eleji szerződést egy olyan cég, a Hoge Systems Szolgáltató Kft. nyerte el, amely a nagy keleti portyázásban és fürkészésben is részt vett. Azonban az állami beszerzésekhez képest van egy apró különbség. Annyira nem is apró a különbség, ugyanis

negyedáron kapta meg a gépeket az egyetem, mint az állam!

Négy gép került megrendelésre, a gépek ára összesen nettó 16,3 millió forintot tett ki, ami negyedárat jelent az állami vásárlás átlagához képest. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a Hoge System a kórházellátónak leszállított 400 gépnél is a többi beszállítóhoz képest mérsékelt, 5,5 millió forintos áron szállított, de ez még mindig több mint 5 milliós extrahasznot jelent.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem kaphatott az egyetem a felhalmozott készletekből négy darab gépet, miközben Ugandának 18 lélegeztetőgépet ajándékoztunk az, hogy ez a beszerzés most egy 2019-es pályázatról van szó. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elfogadott szakmai tervben rögzített beszerzéseket szükséges megvalósítani és az arra megítélt támogatással kell elszámolni, amibe nem fér bele a külügyi tárca által beszerzett központi készletből való megvalósítás, abból nem számolható el támogatási forrás a Debreceni Egyetem részére. Ésszerűen hangzik. Vagy inkább mégsem.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!