Borított a MOK megyei elnöke: kilúgozott jelentések kerülnek Orbán asztalára

Forrás: ATV

“Nem az orvosok szaktudása hiányzik, hanem a kommunikáció, és a racionális szervezés. A döntéshozóknak beszélniük kellene azokkal, akik valóban a betegágyaknál robotolnak. Kilúgozott jelentések, számok alapján csak olyan döntések születhetnek, amelyekbe belehalnak emberek”

– többek között így jellemezte a jelenlegi katasztrófális állapotokat Szijjártó László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvosi Kamara elnöke a 168.hu-nak adott interjújában.

Mint fogalmazott: megteltek az intenzív osztályok, újakat kellett nyitni, és nagyon fáradtak az ápolók és az orvosok. Nagyon kevesen vannak, alig van olyan intézmény, ahol elegen lennének. Ez azt jelenti, hogy egy-egy ápolóra, vagy orvosra jóval több beteg jut, mint akiknek az ellátását még kiváló minőségben megoldhatnák.

A napi halálozási adatok az egészségügy évtizedes lemaradását mutatják, most kell azzal szembenézni, hogy megmenthető betegek is meghalnak. Az egyik fő hibának azt tartja, hogy nem optimális a betegek elosztása, továbbra sem veszik figyelembe, mit bír el egy-egy intézmény. A túlterhelt kórházak mellett vannak olyanok is, ahol még van szabad kapacitás.

“Olyan ez, mint korábban a tervgazdálkodás Hofi viccében, amikor le kellett előre jelenteni, hogy hányat fog elleni a koca. De hiába mondott a gazda kettőt, mire a legfelsőbb körökig eljutott a szám, az már 8 volt. Valahogy így van ez a kórházak befogadókapacitásával is”

– fogalmazott Szijjártó.

A lapnak több neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó jelezte az ország több pontjáról, hogy olykor nincs elég oxigén. Szijjártó erre azt mondta, őket is keresték a problémával, de a minőségellenőrzés hiánya miatt nem tudni pontosan, ez hány intézményt érint.

Hangsúlyozta: gyakorló orvosként saját bőrén is tapasztalja, hogy az orvosok és ápolók erejük végén járnak, sokan már kiégtek, aki pedig még tartja magát, utolsó energiatartalékait éli fel.

A megyei MOK-elnök nemcsak a 168 Órának, de a hvg.hu-nak is adott egy interjút. Abban elmondta, az egészségügyet jelenleg az orvosok és ápolók hivatástudata tartja össze. Arról, hogy az orvosok hasonló nyilatkozatait a kormány rendre megcáfolja, úgy vélte, abszolút igazság nincs, mindenki kommunikálhatna jobban, viszont “ha nem kellene félni, ki mit mond, akkor az sem fordulhatna elő, hogy valaki nem szól, ha baj van. (…) Aki lent van, a hibától fél, aki fent, az pedig a felelősségtől” – fogalmazott.

Hozzátette: az egészségügy összeomlását szerinte azért sem veszik majd észre, mert nincs definíciója az összeomlásnak és

“már nincs minek összeomlania, mert nincs mindenre kiterjedő racionális működés, melynek hiánya feltűnne.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!