Keresztbe tennének Orbán tervének – nem veszhet el a közpénz

A Fidesz a felsőokatatás átszervezése és tehetséggondozás címén kezdett el százmilliárdokat átadni, hol köz-, hol magánalapítványoknak, akik innentől kezdve teljesen átláthatatlan módon költhetik el a számukra biztosított pénzeket. Ezt akarja most új javaslatával megakadályozni az MSZP.

“Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz a tehetséggondozás mögé bújva pénzeli saját oligarcháit”

– írta hétfői közleményében az MSZP. Kedden pedig be is nyújtottak egy törvényjavaslatot, amely azt indítványozza, hogy az összes vagyonkezelő alapítvány kerüljön vissza a közbeszerzési törvény hatálya alá, azaz legyen minden beruházás esetében kötelező a nyilvános tender kiírása. Tudjuk, ez még nemjelenti a NER-ben azt, hogy tisztességes verseny is lesz, de legalább azt meg lehetne tudni, hogy hová vándorolnak a pénzek.

A törvényjavaslat apropóját az adja, hogy a Mathias Corvinus Collegiumba „kimenekített” közvagyon körül már meg is jelentek a fideszes oligarchák, a napokban derült ki, hogy a fenti alapítvány február közepén kétmilliárd forintos keretszerződést kötött Balásy Gyula a kormányreklámokat is gyártó cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel „komplex kommunikációs és rendezvényszervezési szolgáltatások” elvégzésére.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője a beadvány indoklásában azzal indokolta a javaslatot, hogy az egyetemek magánosításával mentesítették is őket a “nehézkes” közbeszerzési eljárások alól, így az Európai Uniótól érkező 1500 milliárd forint felhasználása esetében sem kellene alkalmazni a közbeszerzési szabályokat.

“Ez közpénz, mégis kontroll, megkötés és átláthatóság nélkül akarják elkölteni,”

ami az MSZP számára ez elfogadhatatlan, különösen, hogy a koronavírus-világjárvány ideje alatt magánosítják az ország vagyonát, miközben a családokat pedig gazdasági válság sújtja.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!