Köpni-nyelni nem tudtak a közrádióban, amikor egy karakán ellenzéki betelefonált

A sajtószabadság helyzetéről szeretett volna beszélni egy betelefonáló a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! – Mit szól hozzá? című műsorának egy tavaly decemberi adásában, a szerkesztők azonban a beszélgetés közben belefojtották a szót – szúrta ki a Telex.

Az adásban a következő, már a megfogalmazásában is hazug kérdésre várták a választ:

“Mit szól hozzá, hogy a magyar miniszterelnök a lengyelekkel összefogva sikeresen megküzdött a jogainkért, és hazánk számára is elfogadható megegyezés született az uniós csúcson, miközben a magyar ellenzék képviselői ismét hazánk megbüntetéséért harcoltak Brüsszelben?”

A lap szerint a hallgatók többsége Dobrev Klárát és Soros Györgyöt is emlegetve ünnepelte a magyar kormány “győzelmét”, az egyik betelefonáló, Mihály azonban más állásponton volt.

Mihály azt mondta: déjá vu érzése volt, mert a helyzet arra emlékeztette, amikor az 1970-es évek diktatórikus Magyarországán sokat hallgatta az Amerika Hangja rádiót.

“Akkor az Amerika Hangja rádió azt mondta, hogy rendkívül fontos a jogállamiság megléte, aminek eleme, hogy független legyen a bíróság, legyen független a törvényhozói szerv és a végrehajtó szerv. És a negyedik pedig, hogy legyen független a sajtó. Legyen szabad a sajtó. Most önök úgy tették fel a kérdést, hogy az ellenzék képes volt Magyarország ellen dolgozni Brüsszelben. Már a megközelítés is borzalom. Tizenhét évesen az Amerika Hangját kellett hallgatnom, és most ismét olyan világban élünk, hogyha szabad sajtót akarok hallgatni, akkor vagy az interneten tájékozódom, vagy pedig valamelyik nyugati sajtóterméket olvasom. Borzalom, tessék elhinni nekem”

– magyarázta Mihály.

A cikk szerint a műsorvezető már itt is többször próbált Mihály szavába vágni, de ekkor még nem járt sikerrel. Végül Gábornak nevezve a betelefonálót klasszikus fideszes fordulattal azt vágta a fejéhez, hogy ha nem lenne szabad a Kossuth Rádió, “akkor el sem mondhatná a véleményét”.

Mihály erre azzal vágott vissza:

“De uram, amikor így teszik fel a kérdést az én adómból fizetett rádióban…”

Befejezni azonban nem tudta a mondatot, mert a szerkesztők lenémították. Helyette a műsorvezetőt kellett végighallgatni, amint kifejtette, hogy nagyon szívesen beszélne “Gáborral” azokról az időkről, amikor bizonyos emberek a lábukat nem tehették be bizonyos médiumokhoz, mert listán szerepelt a nevük, és nem fogadták volna őket szeretettel. Megkérdezte Mihálytól, hogy egyébként egyetért-e az ellenzék “tevékenységével”.

Mihály csak röviden tudott válaszolni:

“Az ellenzék lehetne százszor vérmesebb, és már régen utcára kellene vinnie az embereket.”

Tovább nem tudta mondani, mert végleg elnémították. Bekapcsolták a híreket, utána meg már nem tértek vissza a beszélgetéshez.

Az adott részt ITT lehet visszahallgatni 18 perc 54 másodperctől.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!