Komoly feszültség a kormányban: nem mindenki ért egyet Orbán járványkezelésével

Fotó: MTI

Úgy tűnik, meg van az utóbbi napok hevenyészett, a nyitásról szóló, gyakran ellentmondásos kommunikációnak az oka. A Népszava értesülései szerint a kormányban is komoly ellenvélemények vannak Orbán intéézkedéseivel kapcsolatban.

A kormány szerdán ülésezett, így mindenki izgatottan várta a csütörtöki kormányinfót, amin azonban kiderült, az ülésen nem döntöttek a járványügyi intézkedések módosításáról. Ekkor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt ígérte, pénteken dönt az Operatív Törzs például arról, változzon-e a boltok nyitvatartása, és bevezessék-e az üzletekben a tíz négyzetméterenként egy vevő elvét.

Ekkor jött orbán Viktor reggeli interjúja, amiben kijelentette: “A boltoknak a működési rendjét át tudjuk alakítani, erről ma délután tudnak dönteni az operatív törzsben. Az irányokat kijelöltük, átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra. (…) Ennek a részleteit még mindig tárgyalja az Operatív Törzs, ahonnan eljöttem, és délután, legkésőbb holnap reggel ennek a részletszabályai meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben.”

Aztán délután Gulyás Gergelynek újra ki kellett állnia a sajtó elé, hogy tisztázza, nem jön semmlyen rendelet a Magyar Közlönyben, csak akkor lehet szó nyitásról, ha megvan a 2,5 millió beoltott, ezt pedig húsvét után lehet. A Népszava információi szerint

Pintér Sándor belügyminiszter már két hete szigorúbb járványügyi intézkedéseket sürgetett Orbán Viktornál

a virológusok és a Magyar Orvosi Kamara tanácsait követve, ám a kormányfő hallani sem akart róla. A lap szerint a belügyminiszter már a március 15-ei hosszú hétvégére is kijárási korlátozásokat szeretett volna elrendelni. Többek között ennek jegyében kérte Karácsony Gergely főpolgármestert is, hogy ne nyissa meg a gyalogosok előtt a Lánchidat meg a Pesti alsó rakpartot, és városvezetés le is mondott erről.

Azt, hogy a kormány tudott róla, hogy szigorítás nélkül súlyos helyzet fog következni, bizonyítja Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász, a főváros egészségügyi tanácsadójának Telexnek adott nyilatkozata, miszerint

a vészhelyzetet a járványmatematikusok és epidemiológusok előre jelezték a kormánynak,

de se felkészülés, se szakmai párbeszéd, előkészület nem volt ezen a területen. Az eredméynt látjuk, Európában a legmagasabb halálozási arányokat okozta Orbán késlekedése. Emlékezni fogunk a szavaira, mikor azt mondta, hogy ő emberéletekben méri a sikerességét a járványkezelésnek, és mindenért ő a felelős.

Hamarosan eljön a számadás ideje.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!