Megrendítő figyelmeztetés Amerikából: “Nem juthatunk a magyarok sorsára”

“Ha egy politikai párt úgy gondolja, hogy nem több szavazat megszerzésével akar választást nyerni, hanem úgy, hogy megakadályozza a másik oldalt a szavazásban, akkor az a demokrácia egzisztenciális fenyegetését jelenti. Ha nem állítjuk meg ezeket a gonosz és gyakran rasszista akciókat, akkor olyan harmadik világbéli autokráciáknak nyitunk utat, mint Erdogan Törökországa és Orbán Magyarországa”

– mondta Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti vezetője szerdán egy házbizottsági ülésen – szúrta ki a Magyar Hang.

A megszólalás apropóját az adta, hogy a republikánusok egyes amerikai tagállamokban arra készülnek, hogy szigorítják a választási törvényeket. Egyesek szerint az a céljuk, hogy megnehezítsék a demokrata-párti szavazók, különösön a feketék számára, hogy részt vegyenek a választáson. Schumer ezzel kapcsolatban hozta fel elrettentő példaként Magyarországot és Törökországot.

Nem ő azonban az egyetlen amerikai politikus, aki a napokban óvatosságra intett Magyarországgal kapcsolatban. Kedden az Egyesült Államok külügyminisztere a V4-ek külügyminisztereivel tárgyalt a brüsszeli miniszteri NATO-tanácskozás margóján. A találkozó után Szijjártó Péter bizakodó volt a kétoldalú kapcsolatokról szólva. A találkozó előtt a lap kérdésére az amerikai külügyminisztérium is azt írta, hogy készek az együttműködésre, vannak ugyanakkor aggályaik. Úgy fogalmaztak: “a magyar tisztségviselőkkel folytatott párbeszédben azonban felvetjük majd a demokratikus intézményrendszerrel, az emberi jogokkal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel kapcsolatos aggályainkat is”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!