Lehullott a lepel Orbánék aljas tervéről – ezt nem fogja tűrni az ellenzék

A rendszerváltástól kezdve az önkormányzatiság egyik lényeges eleme volt, hogy a települések rendelkeztek önálló bevételekkel, kaptak a kötelezően ellátandó feladatikhoz különböző települési és egyéb normatívákat, illetve ha felmerült egy nagyobb, önállóan nem megvalósítható beruházás, ott volt a pályázati lehetőség. Mára ez a három lábon álló finanszírozás teljesen megszűnni látszik.

A Fidesz a 2019-es önkormányzati vereségét meg sem próbálta feldolgozni, hanem még a kampány lendületét kihasználva ellentámadásba lendült, és visszaélve a kétharmados többségével a koronavírus járványra hivatkozva elkezdte megfosztani az önkormányzatokat az önálló bevételi forrásaitól. Mondhatnánk, nincs ebben semmi különleges, ha egyformán sújtottak volna minden települést a kormányzati intézkedések. Ám erről szó sincs,

egyszerű politikai bosszúhadjáratról van szó,

amit a most napvilágra került számok jól mutatnak. a G7 azt vizsgálta meg, vajon mennyi EU-s támogatás érkezett egy településre, és hogy igazságos legyen a dolog, azt lakosságszámra vetítve hasonlította össze. A lap elemzése szerint

egy fideszes vezetésű megyeszékhely egy főre vetítve kétszer annyi,

45 ezer forint támogatáshoz jutott a 2019-es választás óta, egy ellenzéki vezetésű város 20 ezer forintjához képest. A két szélsőség: a legszegényebb megyeszékhely Salgótarján mindössze 20 millió forintot kapott, míg a leggazdagabb megyeszékhely, a fideszes irányítású Székesfehérvár javára több mint 12 milliárd forint támogatásról döntöttek.

A legdurvább esetet mégis az alábbi ábra szemlélteti a legjobban, hogy a magyar állami turisztikai hivatal (MTÜ) annak ellenére, hogy hiába él nagyjából ugyanannyi lakos az ellenzéki településeken, a fideszes vezetésű önkormányzatok közel 500-szor annyi támogatást kaptak, mint az ellenzéki irányításúak.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!