Végleg Orbán ellen fordult az EU – Nagyobb a baj mint azt korábban gondolhatta!

Tavaly az EU következő, hétéves költségvetési ciklusáról szóló tárgyalások során, a nagyobb pártok jogállamisági mechanizmushoz szerették volna kötni a kifizetéseket, ami miatt a magyar és a lengyel kormány vétóval fenyegette az EU-t.

Végül kompromisszumos megoldás született az ügyben, a kritériumok megsértésével vádolt országok az Európai Bírósághoz (EB) fordulhatnak, ezzel pedig időt nyerhetnek a források felfüggesztéséig.

Magyarország kormányának ez elfogadhatónak tűnt, mivel Orbán mégse vétózta meg a költségvetést, majd az utolsó pillanatban be is nyújtotta panaszát az Európai Bírósághoz.

Ezzel úgy tűnt, hogy Orbánék ki tudják böjtölni a választásokig, azonban Vera Jourova, az átláthatóságért felelős alelnök nyilatkozta azt, hogy még idén szeretné, ha a bizottság érvényt tudna szerezni a mechanizmusnak.

A magyar kormánynak ez aggodalomra adhatott okot, azonban most újabb fordulatot vett a dolog, ami további fejfájást okozhat Orbánéknak.

A nagyobb EP-frakciók azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság vegye sokkal komolyabban a jogállamiságról szóló szabályok betartatását, gyorsítsák fel a folyamatot, és ne várják meg az EB döntését!
Erről már egy határozati javaslat is készült, melyet az eheti plenáris ülésen fogadhatnak el. A határozat kimondja, hogy a nagyobb frakciók akár bíróság elé is állíthatják a Bizottságot, ha az nem lép az ügyben – közölte a Politico cikke alapján a 444.hu.

A javaslatot beterjesztők között megtalálható az összes nagyobb párt, köztük a Fidesz korábbi pártcsaládja, az Európai Néppárt is, melyek a jogállamisági kritériumok határozott és gyors végrehajtását kérik a Bizottságtól.

Az Európai Parlamentből csupán két frakció nem támogatta a javaslatot, az ECR, melynek tagja a lengyel kormánypárt is, illetve a szélsőjobboldali pártokat tömörítő Identitás és Demokrácia.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy a bizottság a követelményeket megsértő országoktól visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében előírt támogatásokat.

Az EP nagyobb frakciói pedig szeretnék, hogy a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanács, illetve a Bizottság ne tudja fellazítani a jogszabályt, illetve, hogy a Bizottság ne késlekedjen többet, a kritériumok alkalmazásához szükséges irányelveket legkésőbb 2021 júniusáig hozzák meg. Ha ez nem teljesül, akkor az EP eljárást kezdeményezhet a Bizottság ellen, teszi hozzá a lap.

Orbánéknak a gyors eljárás azonban végzetes lehet!

Ha a 2022-es országgyűlési választások előtt eurómilliárdos támogatásoktól esik el az ország a kormány hibájából, akkor még a Fidesz-KDNP legbiztosabb szavazói közül is sokan elpártolhatnak Orbánék mellől, ez pedig biztos bukást jelentene nekik.

Egyértelmű üzenetet kapott a kormány, mely akár a bukásukhoz is vezethet!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!