Ukrajna bekeményít – Választás elé állítja a kettős állampolgárokat!

Forrás: MTI-EPA / Szerhij Dolzsenko

Régóta hatalmas problémát jelent Ukrajnában, hogy túl sok állampolgár vette fel egy másik ország állampolgárságát, így többek között a magyart is. Erre született most egy megoldás, mely választás elé állítja a kettős állampolgársággal rendelkezőket.

A csütörtökön kiadott rendelet szerint, a jövőben nem tölthetnek be tisztséget sem állami, sem önkormányzati szinten a kettős állampolgárok, nem lehetnek pártok tagjai, nem állhatnak stratégiai fontosságú állami vállalatok vezető pozíciójába és államtitkokat sem ismerhetnek meg.

Azok, akik mégis szeretnének hasonló tisztségeket betölteni, azoknak le kell mondaniuk másik állampolgárságukról.

A Telex cikke arról is beszámol, hogy a rendelet szerint az ukrán nemzetbiztonság listázni fogja a kettős állampolgárokat!

Ezek a szankciók nagyban érintik a Kárpátalján élő ukrán-magyar állampolgárokat, hiszen ott szinte mindenki kettős állampolgár azóta, hogy a magyar kormány erre lehetőséget adott nekik.

A “Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról” című rendelet hivatalosan azt emeli ki indokként, hogy ezzel szeretnék meggátolni, hogy a kettős állampolgárságot bárki felhasználhassa Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi egysége elleni cselekedetekre.

Volodimir Zelenszkij elnök rendelete kimondja, hogy az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal együtt, két hónapot kapott arra, hogy felmérjék, hány kettős állampolgár van az országban, átvizsgálják a szabályozást, majd fél éven belül benyújtsanak egy törvényjavaslatot, mely megtiltja a kettős állampolgároknak a fontosabb hivatalok betöltését.

A rendelet, mindamellett, hogy nagyban érinti a kárpátaljai magyarságot, inkább az orosz-ukrán kettős állampolgárok miatt születhetett meg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!