Lesújtó jelentés – Nem túl fényes a magyarországi demokrácia helyzete!

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

A Freedom House minden évben elkészíti jelentését, melyben az országok demokrácia állapotát mérik fel egy adott pontrendszer alapján.

Az idei összesítés két nagy meglepetését az Egyesült Államok és India okozta, Magyarország pedig továbbra is a már megszokott kategóriába került.

2015 előtt Magyarország még a szilárd demokráciák közé tartozott, majd onnan a félig szilárdba, 2019-ben pedig a hibrid rezsimek közé került.

A mostani jelentésben szerepel, hogy a politikai jogokra maximálisan kapható 40 pontból 26-ot értünk el, míg a polgári szabadságokra kapható 60-ból 43-at. Ezzel a végleges összesítésben a 100-ból 69 pontot szereztünk, mely a “részben szabad” minősítésnek felel meg – közölte a Népszava.

A Freedom House összesítése alapján azonban előttünk van Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia, Mongólia és Bulgária is,

míg a szomszédos országok közül csak Szerbia végzett rosszabb helyen (64 ponttal).

Sokkal jobb eredményt ért el például Lengyelország (82 pont), Románia (83 pont), Horvátország (85 pont), Szlovákia (90 pont), Ausztria (93 pont) és Szlovénia (95 pont) is. Ezzel valamennyien a “szabad” minősítést kapták meg.

A világ legnépesebb demokratikus országában, Indiában azonban változás következett be, a “szabad” kategóriából a “részben szabadba” csúsztak, ami Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista politikájára vezethető vissza. Az Egyesült Államok most a maximális 100 pontból 83 pontot szereztek, így ők tíz év alatt már tizenegy pontot veszítettek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!