Gyűlnek a felhők Orbán feje felett – erős kihívó mögé sorakoznak a választók

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatását, melyben Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeit mérték. A kapott eredmény alapján Karácsony erős és esélyes  kihívója lehet Orbánnak.

Bár Karácsony Gergely eddig még nem jelentette be hivatalosan indulását a miniszterelnök jelöltek előválasztásán, ám az ellenzéki oldalon ezt szinte biztosra veszik, míg a Fideszben is ezt tartják a számukra legrosszabb forgatókönyvnek. A hivatalosan is bejelentett (Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András) indulók egyike sem tudja a teljes ellenzéki tábort maga mögé felsorakoztatni, jelen pillanatban a főpolgármester sem, de a legnagyobb esély neki mutatkozik erre.

Jelenleg ugyan az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná, ám ha győztesként kerül ki az előválasztásból,

akkor az ellenzéki szavazók 90 százaléka

tenné le a voksát az ellenzéki szövetségre, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka tenne ugyanígy. Hozzá kell tennünk, mindez úgy, hogy még nem történt meg az előválasztás, aminek a mozgósító erejét a fővárosi önkormányzati választás esetében láthattuk. Így valószínű, hogy ezek az arányok tovább javulhatnak.

publicus karacsony elovalasztas

A megkérdezettek 52 százaléka szerint „helyes” lépés, ha főpolgármesterként indulna az előválasztáson, 45 százalék szerint viszont ez nem elfogadható. Az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. A bizonytalan választók 58 százaléka nem helyeselné indulását, mindössze 26 százalék tartaná elfogadhatónak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!