Nincs több hazugság – Az EP-képviselő lebuktatta a kormányt!

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője közösségi oldalán közzétett bejegyzésében tárja fel a kormány hazugságait, melyekkel szándékosan félretájékoztatják az embereket.

Mint ahogy azt Ujhelyi a bejegyzésében írja, miközben a kormány folyamatosan csúcsra járata a hazug propaganda-gépezetet, olykor épp saját magukat, saját hazugságaikat buktatják le a nagy igyekezetben.

Az ellenzéki politikus pontról pontra összeszedte, az elmúlt időszak legnagyobb kormányzati hazugságokat:

  • A Fidesz azt állítja, hogy Brüsszel a kizárólagos felelőse az uniós vakcinabeszerzésnek, abban a kormánynak semmilyen döntéshozó szerepe nem volt.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az EU csak a keretmegállapodást tárgyalta le a gyártócégekkel, azt is a tagállami kormányok benyújtott igényei alapján, ráadásul a folyamatot egy olyan “irányító bizottság” felügyelte és vitatta meg, amelybe a magyar kormány is delegált egy felelős szakembert.

 

  • A Fidesz azt állítja, hogy „Brüsszel hibája miatt késik” a vakcinák leszállítása.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a mai napig nem tudjuk: a magyar kormány melyik oltóanyagból mennyit és milyen leszállítással rendelt meg, ez ugyanis a tagállami kormányok dolga volt.

A magyar kormány pontosan tisztában van azzal: az uniós beszerzésű vakcináknak mikor kell, vagy kellene megérkeznie.

Ezt érdekes módon viszont már nem közlik, sőt, titkolják az erről szóló adatokat. Pedig, ha nyilvánosságra hoznák, akkor pontosan tudnánk, hogy melyik cég és mennyivel késlekedik. Ha késlekedik. Amíg ezt nem tudjuk, addig a kormány erre vonatkozó állítása nem több, mint nettó szemfényvesztés.

  • A Fidesz azt állítja, hogy az uniós vakcinabeszerzés kapcsán a magyar kormány csak tájékoztatást kapott Brüsszeltől, ezzel azt sejtetve, hogy saját döntéseket nem hozott vagy hozhatott.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a tagállamok feladata volt megvásárolni, lehívni és leszállíttatni a vakcinákat, erről külön egyeztetve a gyártócégekkel. A kormány épp most buktatta le magát ezzel kapcsolatban, hiszen amikor a kvóta szerint nekünk járó Moderna-oltóanyag teljes keretének le nem hívásáról kezdődött vita, akkor a Fidesz azzal érvelt, hogy egyrészt túl drága ez az amerikai vakcina, ráadásul – mondták ők – csak az év vége felé szállították volna le a fennmaradó adagot.

Tehát akkor megerősíthetjük ismét: a kormány egyénileg hoz döntéseket a vakcinák megrendeléséről és pontosan tisztában van azzal, hogy mikor érkeznek a szállítmányok, csak erről nem adnak felelős tájékoztatást; ellenben Brüsszelt támadják a lassú leszállításért.

Ez szándékos hazugság és a lakosság tudatos félrevezetése. Járványhelyzetben egy különleges felhatalmazással bíró, felelős kormánytól ez már bűn.

  • A Fidesz államtitkára azt állította, hogy „Brüsszel hibázott”, amikor a tárgyalások során az oltóanyagok árával törődött, hiszen „emberélet nem múlhat pénzen”, lásd: Izrael jóval nagyobb árat is képes volt fizetni a Pfizernek, így hamarabb is tudta megkezdeni a tömeges oltást.

Ezzel szemben a valóság az, hogy amennyiben nem közös uniós közbeszerzés keretében kötöttünk volna megállapodást a gyártókkal, akkor Magyarország sokkal nehezebb tárgyalási pozícióban lett volna a piacon; vagyis hazánknak – a vélt vagy valós hibák ellenére is – éppen, hogy előnyös volt a közös beszerzés. A kormány ráadásul arra hivatkozott, hogy azért nem hívta le a Moderna-vakcinákból még rendelkezésre álló, kvóta szerint nekünk járó keretet, mert ez az amerikai oltóanyag túl drága, például a hasonló tulajdonságokkal bíró Pfizerhez képest.

Tény, hogy egy Moderna vakcina nagyjából 5000 forintba kerül, miközben például a Sinopharm kínai oltóanyag ennek több mint kétszerese, Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint „több mint” tízezer forint.

Az árérzékenység tehát ezek szerint változó tulajdonság.

  • A Fidesz-kormány azt állítja, hogy Brüsszel hibázott a beszerzés során és egyébként is leginkább csak akadályozza a védekezést.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az Európai Uniónak köszönhetően érkezett már így is több mint 1,2 millió oltóanyag Magyarországra és fog érkezni további sokmilliós tétel a következő időszakban. A kormány egyébként ismét csak leleplezte saját magát, amikor nemrég szép csendben – a keletről érkező vakcinaszállítmány propaganda-zaja mellett – bejelentette, hogy további 4,4 millió Pfizer-vakcinát kötöttek le az EU-keretmegállapodásból.

Ezzel bizonyították az uniós beszerzés fontosságát és egyúttal azt is: a kormány saját maga dönt és köt megállapodást a letárgyalt mennyiségek lehívásáról, vagyis a Brüsszelre mutogatás nevetséges kamuzás.

  • A Fidesz miniszterelnöke azt állította, hogy ha valahol „néhány százezer vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki elkapja”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Fidesz-kormány csak részben hajol le minden lehetőségért, legalábbis megválogatja, hogy kikkel köt üzletet.

Banglades korábban ötezer AstraZeneca oltóanyagot ajánlott fel hazánknak a magyar orvosok által nyújtott segítségért, ezt azonban a Fidesz-kormány elutasította.

Ugyancsak nem tudunk arról, hogy élni kíván-e a magyar kabinet az Európai Bizottság által újonnan kötött, második Moderna-szerződés ránk eső részéről.

Ujhelyi bejegyzése végén kiemeli, hogy ez csak néhány példa, ennél sokkal több ellentmondás és félretájékoztatás van a kormányzati kommunikációban. Szerinte a kormány konkrét valótlanságokat állít az oltóanyagok közös közbeszerzésének körülményeiről, bizonyos információkat törvényellenesen nem oszt meg a nyilvánossággal, helyenként össze-vissza beszél és olykor saját magát buktatja le a propagandával.

A Fidesz-kormány minden lehetőséget, felhatalmazást és felelősséget megkapott ahhoz, hogy kezelje ezt a válságot.

Szomorú, hogy az erőforrásainak egy jelentős részét ehelyett arra fordítja, hogy az Európai Unióval és az egyesült ellenzékkel hadakozzon. Több higgadtság, kevesebb acsarkodás és több felelősség tisztelt kormányzati vezetők – zárja közösségi oldalára kitett bejegyzését az MSZP EP-képviselője.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!