Hatalmas pofon a TV2-nek – Be kellett ismerniük, hogy megsértették a sajtószabadságot!

Forrás: Facebook / Tények

Nem egyedi eset, hogy a kormányközeli médiumok csak a kormány álláspontját közvetítik, ezzel megsértve a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Most azonban a TV2 Tények című műsorának végén, ezt be is kellett ismerniük.

A Sargentini-jelentéssel és a 7-es cikkely szerinti eljárással kapcsolatban a kormánypropagandát közlő médiumok túlnyomó többségben csak arról adtak tájékoztatást, hogy a jelentés és az eljárás is igazságtalan, az a kormány bevándorlás-ellenes politikája miatt született meg, valamint, hogy az ellenzéki EP-képviselők hazaárulást követtek el azzal, hogy a jelentést megszavazták.

A pontos és kiegyensúlyozott híradás azonban csak akkor valósult volna meg, ha a kormányszimpatizáns médiumok, mint például a TV2 Tények című műsora, az ellenzéki képviselők álláspontját is ismertetik.

Ez azonban elmaradt, emiatt pedig a bíróság is elítélte őket.

A jogsértés miatt végül kénytelenek voltak beolvasni a műsorban a vonatkozó bírósági döntés szövegét:

“A TV2 Média Csoport Zrt. média szolgáltató a 2018. szeptember 12-én 18 órai kezdettel sugárzott “Tények” című műsorszám Sargentini-jelentéssel összefüggő hírösszeállításával megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 13. §-ában előírt, kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, mivel nem számolt be Ujhelyi Istvánnak, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjének a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos szavazással összefüggő azon álláspontjáról, mely szerint a nemzet érdekében szavazott a jelentés mellett, valamint nem adott tájékoztatást arról sem, hogy az Európai Parlament történetében először indítottak egy tagállam kormányával szemben a jogállamiság súlyos sérülése miatt 7-es cikkely szerinti eljárást, valamint nem részletezte, hogy az ellenzéki képviselők miért szavaztak a Sargentini-jelentés mellett, és mi volt a véleményük arról.”

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője közösségi oldalán számolt be az eseményről:

a TV2 végre beismerte, hogy hazudott.

A Tényekben felolvasott szövegből kiderül azonban az is, hogy nemcsak arról felejtette el tájékoztatni a TV2 a hírműsoruk nézőit, hogy mi a véleményük az ellenzéki képviselőknek a Sargentini-jelentésrő, de arról is, hogy ez volt a történelemben az első eset, hogy az unió egyik tagállamának kormánya ellen megindul a 7-es cikkely szerinti eljárás.

Természetesen ettől nem igazán fog megváltozni a Tények műsorszerkesztése, Ujhelyi véleménye szerint is “a hazugsággyárban minden megy tovább, mintha mi sem történt volna”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!