Döntöttek a pártok: itt van minden, amit az előválasztásról tudni lehet

0105 Ellenzék
Fotó. Népszava

Vasárnap közös közleményben jelentették be az ellenzéki pártok, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum hitet tettek amellett, hogy “a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben”.

Így eldőlt:

mind a 106 választókerületben előválasztást fognak tartani, hogy a választók eldönthessék, kit tartanak a legalkalmasabbnak a kormánypártok ellen.

Kiemelték: az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, akiknek előre jelezniük kell, a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során

  • az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban,
  • a miniszterelnök-jelölt személyét pedig két fordulóban választhatják ki azok a választók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is.

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. A választáson bárki indulhat, aki megfelel a Bizottság feltételeinek.

A közös ellenzéki programtervet a pártelnökök a közlemény szerint májusban bocsátják majd társadalmi vitára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!