Biden nyíltan bírálta Merkelt Orbán miatt

Alighanem kevesen számítottak arra, hogy az első dolog, amiben Joe Biden amerikai elnök összekülönbözik Angela Merkel német kancellárral az többek között

Orbán Viktor autoriter rendszere lehet,

márpedig Biden nemrég egy müncheni biztonságpolitikai konferencián pontosan ezt tette.

A napi.hu szemlézte a Financial Times publicistájának írását, melyben az újságíró felhívta a figyelmet a két vezető összekülönbözésére.

Biden a virtuálisan megtartott konferencián kifejtette, hogy újjá akarja éleszteni a jog uralmát tiszteletben tartó, demokratikus államok szövetségét az autoritárius politikai erők globális előretörésével szemben. Név szerint ugyan nem említette Magyarországot és Lengyelországot, de sokaknak megütötte a fülét, amikor úgy fogalmazott:

“A demokrácia nem véletlenül, csak úgy megtörténik. Védeni kell, erősíteni kell, meg kell újítani.”

A publicista szerint Biden ezzel egyértelműen arra célzott, hogy Merkel túl hosszú ideje elnéző a renitenskedő tagállamokkal szemben. Jelzi, hogy Merkel is nagy valószínűséggel kiszúrhatta a kritikát, mert bár azt ő is elmondta, hogy a Nyugatnak ki kell állnia alapértékei mellett a felemelkedő Kínával és a revizionista Oroszországgal szemben, azt is hozzáfűzte, hogy

“az USA és Európa időnként más nézőpontból látja a dolgokat”.

A külföldi lap publicistája szerint a kancellár ezzel azt fejezte ki, hogy a németek csak addig kifogásolják a pekingi és az orosz vezetését egyes jogsértéseit, amíg azzal nem sértik a német vállalatok exportérdekeit. Hasonló a helyzet a lengyel és a magyar rezsimmel szemben. Bár Merkel hajlandó bírálni Magyarországot és Lengyelországot, de csak amíg nem megy szembe a német autógyárak érdekeivel.

Kérdés, ezt a hozzáállását meddig tudja fenntartani Biden nyomásgyakorlásával szemben, amihez az amerikai elnök úgy tűnik, korábban hozzá is kezdett, mint azt bárki feltételezte volna róla.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!