Az ellenállás folytatódik! A legkeményebb üzenetet küldték a Fidesznek az SZFE oktatói!

Fotó: Népszava

Újabb fordulóponthoz érkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem önállóságáért folytatott harc. Az intézmény oktatói a lehető legkeményebb üzenetet küldték a Fidesz-kormánynak.

Miután véget ért az oktatók sztrájkja, újabb tömeges felmondással üzentek a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai a Fidesznek. A Független Szabad Egyetem közleménye szerint a 2020/2021-es tanév őszi félévének befejeztével

26 oktató mondott fel, nem írta alá a szerződését a következő félévre, illetve megszüntette tagságát az SZFE Doktori Tanácsában!

Miután az intézmény autonómiájának minden lényeges elemét felszámolták, a tanárok sztájkja 101 napig tartott. Ekkor, vagyis február 19-én postázták a felmondásukat. Augusztus 1-én már lemondott az egyetem vezetése, Upor László rektor, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, valamint az intézet két vezetője, Balázs Gábor és Bagossy László. Augusztus elsejétől pedig folyamatosan szerződést bontottak az intézmény oktatói, többek között Zsámbéki Gábor, Gáspár Máté, Székely Gábor, Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Pelsőczy Réka, Bárdos András és Máté Gábor. Később még Fullajtár Andrea és Szász János is felmondott.

A Független Szabad Egyetem mostani közleménye szerint 26 oktató állt fel: Ari Zsófia, Bagossy László, Báron György, Bodor Johanna, Csató Kata, Csizmadia Tibor, Dávid Attila, Fekete Ádám, Földényi F. László, Gábor György, Garai Judit, Gigor Attila, Gimesi Dóra, Kárpáti Péter, Kovács D. Dániel, Nagy Zoltán, Németh Gábor, Pálfi György, Róbert Júlia, Ruttkay Zsófia, Sellő Hajnal, Schulze Éva, Schwechtje Mihály, Szórád Máté, Tóth Péter és Upor László.

Az oktatók február 19-i sajtótájékoztatójukon elmondták: nem látják esélyét a sikeres egyeztetésnek, de

folytatják az ellenállást, méghozzá sokkal hatásosabb, érvényesebb eszközökkel.

A tanárok egy harcot már megnyertek: sikerült elérni, hogy a tiltakozó hallgatók 2020-as őszi félévét elismerjék. Az SZFE új vezetése ugyanis korábban többször is megpróbálta érvényteleníteni a diákok őszi tanulmányait.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!